Táplálkozási szakértők éveken át próbálkoztak olyan étrend összeállÍtásával, amely szavatolná a soványodást. A zsírtalan vagy zsírszegény élelmiszerek tömeges gyártása az Egyesült Allamokban nem járult hozzá a kóros elhízás problémájának csökkentéséshez, és a legkülönbözőbb diéták sem mindenkinél váltak be. A szakértők most azt mondják, hogy egy diétától nem is kell elvárni, hogy mindenkit egyformán megszabadítson a nemkívánatos súlyfeleslegtől.

Pedig ugye milyen jó lenne? Különösen ilyenkor, ünnepek táján, amikor az asztal szinte roskadozik a különféle ellenállhatatlan ínyencségek sokaságától. Az ünnepi idényben nagyon nehéz megállni, hogy ne vigyük túlzásba kedvenc ételeink, italaink fogyasztását – aminek eredményeként aztán egyszerre úgy tűnik, hogy szűk a nadrág vagy kinőttük a nemrég még oly kényelmes ruhánkat. Az ünnepek azonban elmúlnak, s marad a felesleges kilókkal való, sokszor reménytelennek tűnő, vég nélküli küzdelem.

A diétázás sem mindig segít. Ennek azonban sokszor nem a fegyelemhiány az oka. Szakértők ugyanis megállapították, hogy nincs egy univerzális, minden emberre egyformán vonatkozó étrend. Ezért van az, hogy ami a barátnőnknél „tökéletesen bevált”, nálunk nem hozza meg a kívánatos eredményt.

Az izraeli Weizmann tudományos kutatóintézet munkatársai sokáig keresték a megoldást. Rá kellett azonban jönniük, hogy az egyetlen hatékony módszer a testre szabott diéta. Azt is megállapították, hogy a súlycsökkenés esélye sokkal nagyobb, ha a vércukorszintünk következetesen alacsony marad. Szinte mindenki tudja, hogy a többlet cukor a vérben zsírrá alakul át és lerakódik testünk különböző részein – rendszerint ott, ahol a legkevésbé szeretnénk. A Weizmann intézet két munkatársa, Eran Segal és Eran Elinav 800 személy vércukorszintjét kísérte figyelemmel egy héten át, minden étkezés után ellenőrizve azt. Arra a megállapításra jutottak, hogy minden egyes ember szervezete sajátos módon reagál a bevitt táplálékra, még akkor is, ha teljesen azonos ételeket fogyasztanak.

Ugyanaz a tápanyag, amely egyik embernél egészséges reakciókat váltott ki, a másiknál jelentősen megnövelte a vércukorszintet. Ez volt a helyzet például a kenyér esetében is.

–Meglepődve tapasztaltuk, hogy valójában nincs „jó” kenyérfajta, mert a kenyérfogyasztásra minden ember szervezete másként reagál – mondta az egyik kutató, Eran Elinav.

Viszont ha vajat kenünk a kenyérre vagy olajba mártogatjuk, esetleg avokádóval esszük, ezek a zsírok sok embernél hozzájárulnak a vércukorszint normalizálásához. De nem mindenkinél! A hús és a sajtok fogyasztása általában nem okoz hirtelen változásokat vérünk cukortartalmában. Az igazsághoz tartozik azonban, hogy a teljesen cukormentes diéta nem egészséges, és nem tartható fenn.

Az izraeli kutatók szerint az lenne a legjobb, ha mindannyian megállapítanánk, melyek azok a szénhidrátok, amelyeket nyugodtan fogyaszthatunk, Ehhez azonban arra lenne szükség, hogy huzamosabb időn át minden étkezés után megszúrjuk az ujjunkat s a kibuggyanó vércsepp elemzésével ellenőrizzük vércukorszintünket. Egy picit fájdalmas megoldás ugyan, de sok embernek segíthet a helyes táplálkozás kialakításában, s remélhetőleg az ideális testsúly elérésében is.