Szerbiában január 1-tól új nyugdíjazási szabályok érvényesek, amelyek értelmében a nők nyugdíjkorhatára hat hónappal emelkedik, így a hölgyek 62 éves koruktól mehetnek nyugdíjba, ha legalább 15 évnyi munkaviszonyt tudnak igazolni, tudatja a Beta.

A nők számára 2032-ig fokozatosan emelik a nyugdíjkorhatárt annak érdekében, hogy abban a távoli jövőben ugyanolyan feltételekkel mehessenek öregségi nyugdíjba, mint a férfiak, a betöltött 65. életévüket követően.

A férfiak nyugdíjazási szabályozása nem változik most sem: a betöltött 65. életév és a legalább 15 évig tartó munkaviszony feltétele az öregségi nyugdíjjogosultságnak.

Amennyiben 45 évig tartó munkaviszonyt tudnak felmutatni, úgy a nők és férfiak is jogosultak a teljes öregségi nyugdíjra, életkoruktól függetlenül.

A korengedményes öregségi nyugdíjjogosultságot mától a férfiak akkor kaphatják meg, ha 40 évig tartó munkaviszonyuk van és legalább 57 évesek, a nők számára pedig 38 év munkaviszony és legalább 56 betöltött életév szükséges ehhez. A korengedményes nyugdíj tartósan csökkentett: 0.34 százalékkal minden olyan hónapra, amely az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséhez szükséges. A csökkentés teljes mértéke 20.4 százalékos lehet.