KÉRDÉS:

Jó napot! Azt szeretném kérdezni, hogy van egy kisbabám, aki 4 hónapos és Vigantolt írt elő neki az orvos: egyet kell, hogy adjak neki, vagy  kell többet?

VÁLASZ

Kedves anyuka!

Fontos lenne tudnom, hogy a csecsemő  táplálása természetes (szoptatás) vagy mesterséges ( anyatejpótló tápszer).

Az anyatej optimális összetétele biztosítja a csecsemő fejlődéséhez szükséges tápanyagokat, kivéve a D-vitamint  és a K-vitamint.

Az anyatejpótló tápszerek biztosítják a  K-vitamin napi szükségletét, a bevitt D-vitamin mennyisége pedig az elfogyasztott tápszer mennyiségétől függ (általában 1l tápszer 400NE D-vitamint tartalmaz). Az angolkór megelőzése D-vitamin alkalmazásával történik, amelyet az első életévben két hetes kortól egy éves korig, majd  a második életévben a téli hónapokban, szeptembertől áprilisig adagolunk. A mérsékelt övezetben, ahová mi is tartozunk, a napi megelőző D-vitamin szükséglet egészséges, időre született csecsemőnél 400 NE.

A Vigantol olajos oldat, 1 cseppje 500 NE colecalciferolt tartalmaz. Ebből következik, hogy az anyatejjel táplált csecsemőnek 1 csepp Vigantolt adunk. A tápszerrel táplált csecsmőnek az elfogyaztott tápszer minőségétől és mennyiségétől függően adagoljuk a D-vitamint. 1 csepp Vigantol ilyen esetben is indokolt, mivel  a napi tápszer mennyisége 500-750ml, ami nem biztosítja a napi szükségletet.

Dr. Bende Ilona