Öt önkormányzatban tartottak helyhatósági választásokat vasárnap, amelyeket a már megszokott koreográfia kísért: megvásárolt szavazatok, fuvaroztatott szavazók, újságírók és ellenzéki aktivisták elleni támadások.

Pećinciben a haladók a szavazatok 77,71 százalékát szerezték meg, Mionicán 65,8 százalékot, Kostolacon a szocialistákkal koalícióban 62,51-et, Negotinban pedig szintén az SZSZP-vel közös listán 71 százalékot. Az albán többségű Preševón az Aleksandar Vučić nevét viselő közös szerb lista mindössze 313 voksot szerzett.

A választásokat számos szabálytalanság kísérte, elsősorban Pećinciből érkeztek ilyen hírek. Számos tévéstábot nem engedtek forgatni a szavazóhelyeken, Jelena Grujićot az Új Párt községi első emberét a haladó aktivisták azzal fenyegették, hogy összetörik a csontjait. A CRTA nevű választásokat kísérő szervezet aktivistái kénytelenek voltak az utcán figyelni a voksolást, mert nem engedték be őket a szavazóhelyekre. Egy férfi a szavazóhelyen az urnába pénzt dobott és közölte, hogy ezt a haladóktól kapta, de visszaadja.

Nenad Vladisavljević a Betának elmondta, a szavazóurnába dobta a pénzt, amit a Szerb Haladó Párt aktivistáitól kapott, azért, hogy az ő listájukra szavazzon. A hírügynökségnek arról beszélt, hogy felesége és ő is 20-20 eurót kaptak, hogy délig urnák elé járuljanak. Amikor szavazólapját és a pénzt a dobozba dobta, azt mondta hangosan: Így néz ki Vučić szavazata.

Tanja Fajon az Európa Parlament szlovén képviselője a nap folyamán aggodalmának adott hangot a választások demokratikusságát illetően.

Aleksandar Vučić pártelnök-államfő győzelmet ünnepelt, szerinte csak egy kisebb szabálytalanság volt, Fajon véleményét pedig egynek tartotta a sok közül.

Saša Janković a Szabad Polgárok Mozgalmának elnöke úgy értékelte, hogy a választások nem voltak szabadok. Minden szavazóhely előtt autók parkoltak, az azokban ülő emberek jegyezték, ki és hogyan szavaz. Hamis győzelmet ünnepel a haladó párt – mondta. A mozgalom bojkottálta a hétvégi önkormányzati választásokat, amelyeket antidemokratikusnak minősített, a kampányt pedig erőszakosnak.