Dno dna vagyis a legalja címmel írt hosszú idő után újra társadalomkritikus dalt Đorđe Balašević. A dal az előadó YouTube csatornáján jelent meg december 15-én, azóta több mint 600 ezren meghallgatták.

Az énekes a zeneszámban a kilencvenes évek politizáló dalainak hangulatához visszatérve bírálja az aktuális állapotokat, majmokról énekelve, akiket megidéztünk, zászlókat lobogtató fogatlan emberekről és jövő nélküli fiatalokról.

A dalt annak szókimondása miatt a szerbiai rádiók nem merik játszani. Erről számolt be Đole a zágrábi Večernji listnek, hozzátéve, nem tudja ki az, aki magára ismert a farmról a parlamentbe beengedett bűzben vagy a legnagyobb csavargóban, ugyanis ő általánosságban beszélt ezekről a jelenségekről. Azt mondja, eléggé csalódottá vált emiatt.

„Ha korábban valamely családtagom bele kívánt hallgatni a készülő új dalba, ezt azzal utasítottam el, hogy majd meghallja a rádióban. Most viszont ezt a YouTube-on tudja megtenni. Valami történt az emberekkel, vagyis semmi sem történt velük, továbbra is megalázóan rémültek – mesélte a lapnak. Mint mondja, a dal körül kisebb vihar kerekedett, ezért most ő szégyelli magát, amikor egymás után jelentkeznek a rádió állomások szerkesztői és elnézést kérnek, amiért nem engedik műsorba a dalt, mert az „túlságosan éles”.

„Vajon csak nekik írjak egy butább dalt? Szánalmasak a megjegyzések, miszerint ’a dal egyébként fenomenális, te vagy számunkra a fény az éjszakában, a józanság hangja, mindig is bátor voltál blablabla… Az is nyilvánvaló, hogy 1993 és a Putuj Evropo óta sokan nem mozdultak meg. Ha pedig negyed évszázadon át nem mozdulsz, nem ember vagy, hanem emlékmű. Az Ismeretlen Egér Emlékműve, amelyet még a galambok se piszkítanak le. Csak épp mostanra változott, hogy kitől kell félni. Ma már nem csak attól álltak el az emberek, hogy kimondják, amit gondolnak, hanem lassan attól is, hogy gondolkodjanak” – nyilatkozta.

„Ki ismerte fel magát a csavargóban, a farm bűzében, a megidézett majmokban vagy a zászlókat lobogtató fogatlanokban? – teszi fel a kérdést Balašević, aki szerint nem is tudni, mi a szomorúbb. Az, hogy valaki azonnal magára ismert a majom kifejezésben, vagy pedig az, hogy valaki más remeg a félelemtől, nehogy a felismert majom betiltsa a műsorát.

A dalt itt hallgathatják meg: