Új néven mutatkozott be a Mozgalom a Polgári Szabadkáért képviselőcsoport, pénteki évértékelő sajtótájékoztatóján. A szabadkai városi képviselő-testület ellenzéki tanácsnoki csoportja a továbbiakban Szabadka Polgári Mozgalma néven folytatja tevékenységét.

Maglai Jenő frakcióvezető a Szabad Magyar Szónak nyilatkozva elmondta: „Amikor ez a civil szervezet 2016-ban részt vett a választásokon, akkor azt tűzte ki zászlajára, hogy polgári értékek mentén, a polgárok érdekeit képviselje. Másfél, vagy két év után azt látjuk, hogy ellenzéki tanácsnoki csoportként majdnem egyedül maradtunk. Úgy gondoljuk, hogy megérett az idő arra, hogy mozgalommá váljunk, azaz Szabadka Polgári Mozgalma legyünk, és továbbra is kiálljunk azok az értékek mellet, amelyeket képviselünk. Másrészt ezzel egyszerűbbé is válik szervezetünk neve.”

Állnak a projektumok, a polgárok elszegényednek

Maglai Jenő szerint a város működése lesújtó, annak ellenére, hogy a hatalom azt kommunikálja, hogy 2017 eredményes év volt, 2018 pedig még jobb lesz: „Azt gondoljuk, hogy ez nem fog megtörténni, másodsorban pedig 2017 az elvesztegetett évek közé kerül majd be. A hatalmi többség a lehetőségeihez képest idén alulteljesített. Azok a stratégiai projektumok, amelyek a város jövőjét kellene, hogy meghatározzák, vagy állnak, vagy csigalassúsággal realizálódnak” – mondja a frakcióvezető. Maglai Jenő emlékeztetett: késik a Népszínház felújítására, a palicsi turisztikai komplexum és a környezetvédelmi projektum megvalósítása és nem történt előrelépés sem az első kaszárnya, sem az egykori Zorka gyár területének hasznosítását illetően.

„Azzal kell szembenéznünk, hogy a hatalmi többség a polgárokat még mélyebb szegénységbe fogja taszítani. Ennek közvetlen következménye az, hogy a fiatalok – de most már a középkorúak és az idősek is – tömegméretekben hagyják el Szabadkát, mert nem látják itt a jövőt” – értékeli a városban uralkodó helyzetet az ellenzéki képviselőcsoport vezetője.

„Sokkal többen mennek el innen, mint amennyien jönnek. Azt gondolom, hogy fennáll a veszélye, hogy teljesen beomlik ez a közösség és a város is” – fejezte ki aggodalmát Maglai Jenő.

Bogdan Laban nem a mi polgármesterünk

Miután nyilvánosságra került az a hangfelvétel, amelyen Bogdan Laban, Szabadka város polgármestere halálosan megfenyegetett egy egyetemi tanárt, a MAPSZ kezdeményezte a város első emberének leváltását, erre azonban nem került sor. Ennek okait Maglai Jenő a következőkkel magyarázta: „Nekünk sem volt elegendő aláírásunk, de a többi ellenzéki csoportosulás sem tartotta fontosnak, hogy mellénk álljon ebben az ügyben, ők a saját útjukat járták. Másrészt, ha lett is volna elegendő aláírás, akkor sem lett volna meg a képviselő-testületi többség a polgármester leváltásához. A VMSZ valószínűleg tartózkodott volna, vagy a leváltás ellen szavaz, mert közvetlenül függ a Szerb Haladó Párttól. A többi ellenzéki tanácsnok pedig kevés lett volna a leváltáshoz. Ez arról szól, hogy amíg a polgármester az SZHP politikáját maradéktalanul képviseli Szabadkán és teljesíti a párt elvárásait, addig nem fog felelni azért mert egy polgártársát megfenyegette és verőlegényekkel megpofoztatta. Azért sem fog felelni senki, amiért valakik az önkormányzat hallgatólagos támogatásával kivágtak kétszáz méter szélvédő erdősávot” – vélekedik Maglai, aki szerint, amíg köztársasági szinten nem lesz egy komoly hatalomváltás, ameddig nem tartják be a törvényt és nem számolják fel a párturalmat, addig a politikai vezetők érinthetetlenek maradnak.