KÉRDÉS:

A sors úgy hozta, hogy a „gólya” hozott nekünk egy kisbabát. Vagyis pontosabban: örökbe fogadtunk egy újszülöttet, aki másnapos korától velünk van. Évek óta vártunk erre a pillanatra, de nem lehetett tudni, hogy mikor következik be. Hát bekövetkezett. Annyi könyvet, egyebet elolvastunk, most mégis olyan érzés, hogy semmit se tudunk. A pici egészséges, jó súllyal született. Szépen alszik, jól eszik, most másfél hónapos, Eszik, s utána alszik, nap közben is, éjszaka is. Vagyis keveset van ébren. Ez jó – de jó-e? Amikor ébren van, szépen figyel ránk, el-elmosolyodik, egyszóval jó pici lány. Ismerőseink között vannak olyanok, akik szerint többet ébren kellene tartanunk nap közben, hogy jobban aludjon éjjel. A doktornő látatlanból mit tanácsolna? Ja, harmincas éveink vége felé járó, de tapasztalatlan szülők vagyunk.

Előre is, köszönettel,
Új szülők

VÁLASZ:

Kedves Új szülők!

A  csecsemő fejlődésének és növekedésének üteme és mértéke  a meghatározó az egészségi állapot felmérésében. A növekedés üteme  magában foglalja a testsúlygyarapodás,  a hossznövekedés, és a fejkörfogat rendszeres  mérését  és  értékelését, a fejlődés pedig a nagy- és finommozgás, a nyelvi-, a kognitív- és a pszichoszociális fejlődés követését.

Ebben a korban átlagosan 16-18 órát alszanak, de van csecsemő, akinek alvásigénye nagyobb, de lehet akár kevesebb is. A testsúly gyarapodása az első három hónapban átlagosan havonta 750 g, a hossznövekedés az első életévben havonta 2 cm, a fejkörtérfogat pedig 10 cm-t nő egyéves korig. A kéthónapos csecsemő fejét szabadon forgatja, kezét nyitogatja, mind ritkábban van ökölbe csukva, elnyújtott torokhangokat hallat, megkezdődik a szemkontaktus időszaka, szemével követi a környezetét, és megjelenik a mosoly.

A leírtak alapján szerintem nincs ok aggodalomra. Mindenképpen a következő tanácsadáson beszéljen esetleges kételyeiről a gyermekorvosukkal.

Kívánok Önöknek és a kicsi lánykának egészséget és sok boldogságot!

Dr. Bende Ilona