KÉRDÉS:

Tisztelt NET-DOKI,

Egy 27 éves fiatalember vagyok, irodában dolgozok, napi 10-12 órát a számítógép előtt ülök, szóval kevés mozgás, sok stressz. Az előző munkahelyem is stresszes volt. Ott fordult először elő, hogy ha valamin felidegesedtem, elkezdtem ökrődni: nem hánytam, hányingerem sem volt, egy kis idő, pár perc után el is múlt és minden ment tovább. Mostanában arra lettem figyelmes, hogy ez már akkor is előfordul, ha valaminek nagyon örülök, vagy ha izgatott vagyok valami miatt. Ilyen esetekben enni sem tudok, még ha előzőleg éhes is voltam. Hetente egyszer kétszer fordul ez elő velem. Orvosnál még nem voltam, de fontolgattam, hogy ki kellene vizsgáltatnom magam.Tisztában vagyok azzal, hogy a stressznek és a nem mozgásnak is szerepe van ebben.

Azt szeretném megkérdezni Öntől, hogy mi váltja ki ezt a reakciót, illetve hogyan lehetne csökkenteni vagy teljesen orvosolni ezt a problémát? A későbbiekben ez mit vonhat maga után?

Tisztelettel,
27 éves férfi

VÁLASZ:

Kedves Kérdező !

Valószínűleg jól érzékeli, hogy mi lehet a gond, de ha már heti 1-2 szer előfordulnak ilyen tünetek és zavarják a munkavégzésben, illetve a mindennapi életében, akkor foglalkozni kell vele. A sok stressz, idegeskedés előbb feszültséget kelt az emberben, és ha ezt nem tudja kimozogni vagy kibeszélni, akkor átmehet testi tünetbe, ami lehet gyomorgörcs, szapora szívverés, fejfájás, alvásprobléma és még sok minden más. Az ilyen hosszú, ülésre kényszerített, állandó figyelmet igénylő munkavégzés megfelelő, napi, kimerítő, megizzasztó testmozgás nélkül óhatatlanul valamilyen betegséghez vezet, testi vagy lelki értelemben.

Természetesen ki kellene vizsgálni, hogy első körben nincs-e valamilyen szervi betegség a háttérben, és utána legjobb lenne pszichiáterhez vagy pszichoterapeutához fordulni, aki tudna segíteni. A feszültséget csökkenteni, a lelki hátterű testi tüneteket megszüntetni lehet annak kibeszélésével, terápiával, sok mozgással és/vagy gyógyszeres kezeléssel. De az is lehet, hogy az életmódján és akár a munkáján is kell változtatni: tekintheti ezt a kellemetlen tünetet akár figyelmeztetésnek is, hogy valami elromlott, változtatni szükséges. Persze az első lépés a háziorvos, utána a szervi betegségek kizárása és csak ezek után jöhet az említett terápia.

Üdvözlettel,
Dr. Bezzegh Éva