A szerb rendőrség két nagyszabású akciójában letartóztatásba került Topolya község egykori tisztségviselője, illetve egy vállalkozó, valamint sikerült felderíteni egy embercsempész-hálózatot, tudatta a Magločistač.

A belügyminisztérium közleménye szerint letartóztatásba került B. Attila (1964.), Topolya egykori önkormányzati tisztségviselője, illetve két másik személy, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a vajdasági Nagyberuházási Alapot több mint 40 millió dinárral károsították meg.

B. Attila mellett letartóztatásba került az építőipari Kovačević Kft. felelős vezetője, R.K. (1963) és kivitelezője, N.V. (1967) is. Mindannyiukat azzal gyanúsítják, hogy visszaéltek hivatali helyzetükkel.

A rendőrségi közlemény szerint a három említett személyt azzal vádolják, hogy 2008-2012 között aláírásukkal és pecsétjükkel valótlan tartalmú dokumentumokat hitelesítettek. Olyan ideiglenes helyzetjelentésekről van szó, amelyek megállapították, hogy a Kovačević építőipari cég kivitelezője meghatározott munkálatokat elvégzett és bizonyos anyagokat beépített a topolyai diákotthon épületén, miközben a valóságban ez nem történt meg.

A gyanúsítottakat 48 órás előzetes letartóztatásba helyezték.

A rendőrség akciójában előzetesbe került D.M. (1983), a szabadkai Select Fruit vállalat felelős vezetője is, akit azzal gyanúsítanak, hogy visszaélt hivatali helyzetével. A gyanú szerint D.M. 2016 decemberétől 2017 februárjáig hamisított dokumentumok alapján mintegy 13,8 millió dinárt vett fel gazdasági társasága számlájáról és így jogtalan anyagi haszonra tett szert. A gyanúsítottat az illetékes ügyészség elé állították.

Egy másik rendőrségi akcióban, amely a horvát rendőrséggel karöltve zajlott hónapokon át, sikerült letartóztatni egy embercsempész banda 13 tagját, akiket azzal gyanúsítanak, hogy megszervezték 82 afganisztáni, iráni és iraki állampolgár illegális határátlépését a szerb-horvát határon, s ezért a „szolgálatért“ fejenként 1500 eurót kértek a migránsoktól

A Belgrád, Szabadka, Kula, Bács és Šid területén zajló, összehangolt rendőrségi akcióban 12 szerb állampolgárt és egy afgán állampolgárságú személyt tartóztattak le. A horvát rendőrség további négy személyt tartóztatott le, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a szerb csempészekkel együttműködtek.