KÉRDÉS:

Tisztelt Net-doki!

Hatvanéves, de még dolgozó nő vagyok, irodai munkát végzek. Az ünnepek közeledte mindenkit örömteli várakozással tölt el, én meg tele vagyok szorongással. Félreértés elkerülése végett: én is alig várom, hogy ha rövid időre is, viszontlássam gyermekeimet. Mégis, ahogy közeledik az ünnep, egyre jobban szorongok, hogy nincs időm felkészülni, vásárolni, takarítani, mindent úgy elrendezni, ahogy illene. Szinte megbénulok, az idő meg rohan. Hogyan lehet ezen segíteni? Nagyra értékelném válaszát. Tisztelettel, és kellemes ünnepeket kívánva,

Egy aggodalmaskodó

 

VÁLASZ:

Kedves kérdező !

Igazán jó kérdést tett fel a karácsonyi készülődés adta aktualitás okán is, könnyű is, nehéz is válaszolni rá, hogy megfelelően felkészüljünk az Ünnepre.

Kinek- kinek mást jelent az alkalom: van, akinek a családi ünnep helyszínének, sajátmagának, az enni-innivalónak az esetleges ajándékoknak a beszerzése okozza a gondot, van aki kevésbé törődik a külső látható dolgokkal és az Ünnep belső lényegére koncentrál. Az aggodalmaskodás, szorongás biztosan csökkenti mindenkinél a tervezett munka, készülődés hatékonyságát, mint amitől Ön is tart, de előnyként érzékelem, hogy ennek tudatában van és tenni is szeretne ellene.

Az most messzire vezetne, hogy hogyan küzdjön meg a teljesítményszorongásával, hiszen ahhoz komoly belső lelki változáson kellene keresztülmennie, amire kevés az idő…

Talán ha egy percre megáll és elgondolja, mi a legfontosabb, mi a cél, hogy Ön jól érezze magát Karácsonykor is… Nem vállal-e eleve túl nagy feladatokat? Ha lehet, olyan tevékenységet válasszon, amit örömmel csinál. Valamint ha van kinek, ossza be a családtagok között, ki mit vállaljon: úgy mindenki jobban jár. Persze, így le kell mondania a „sikerek” egy részéről is, de talán megéri ha nem egy túlhajszolt, időzavarban levő, elégedetlen, feszült családanya, nagymama fogadja gyermekeit, unokáit. Egy bensőséges beszélgetés, boldog pillantás a családra egy pohár ital mellett szerintem fontosabb, mint a patikatisztaság a lakásban. Legyen kellemes a Karácsony Önnek is!

Üdvözlettel,

Dr. Bezzegh Éva