Ökológiai katasztrófa fenyegeti Dubrovnikot, Korčula, Mljet, Vis és Šolta szigetét, illetve a Pelješac-félszigetet és az Adriai-tenger déli részét az Albániából érkező több tonna szemét miatt, amelyet az erős déli szél hatására az áramlat sodor ki a partokra, tudatta a dubrovnikinsider.hr portál. A brutális környezetszennyezés miatt Dubravka Šuica európai parlamenti képviselő azt kérte az Európai Bizottságtól és az Európai Környezetvédelmi Ügynökségtől, hogy sürgősen foganatosítsanak intézkedéseket Albánia ellen.

Évek hosszú sora óta kénytelen Dubrovnik szembenézni azzal az ökológiai katasztrófával, amelyet a tengervízben hányódó szemét okoz, s amelynek zöme Albánia felől érkezik az erős déli széllel. A hulladék nagy része lassan bomló műanyag, amely bomlása után, mikroműanyagként évszázadokig a tengerben marad. Ezeket az öt milliméteresnél kisebb műanyagszemcséket a halak tápláléknak hiszik és megeszik, ráadásul a városok vízvezetékrendszerébe is bejutnak.
Horvátország már többször kérte az Európai Bizottságot, hogy tegyen megfelelő lépéseket az ökológiai katasztrófa elhárítása érdekében az Adriai-tengeren, de az a mennyiségű szemét, amelyet a hétvégén hordott Dubrovnik partjaihoz a szél, arra késztette Šuica képviselőt, hogy ismét felemelje a szavát a környezetszennyezés ellen.
Habár Albánia aláírta Barcelonai Egyezményt (amely a Földközi-tenger országainak megállapodását rögzíti a tenger környezetvédelmének összehangolására, elsősorban a szénhidrogén- és hulladékszennyezéssel szemben), az onnan érkező szemét mennyisége nem csökken.