KÉRDÉS:

A decemberi ünnepek előtt bárányhimlő ütötte fel a fejét az oviban. Az egyik csoportba már csak pár gyerek jár, s szinte biztos, hogy a mi csoportunkban is van/lesz fertőzött gyerek. Az lenne a kérdésem, hogy mivel van magyarországi betegbiztosításunk, vegyük-e fel ott a  bárányhimlő elleni vakcínát, vagy hagyjuk, hogy a gyerek átessen ezen a betegségen? Egyáltalán, ha most vesszük fel, az még hatásos lehet, vagy korábban kellett volna?

VÁLASZ:

Sok szülőt foglalkoztató kérdést tett fel. A bárányhimlő (varicella) az egyik leggyakoribb fertőző betegség a gyermekkorban. Kiütésekkel, lázzal, enyhe viszketéssel járó, általában magától gyógyuló megbetegedés. Egyes esetekben azonban bőrfertőzés, vérmérgezés (szepszis), tüdőgyulladás, súlyos májgyulladás, szívizomgyulladás, agyvelőgyulladás is kialakulhat szövődményként. A bárányhimlő az immunrendszert is tartósan legyengíti, megviseli, így az azt követő hat hónapban sokkal fogékonyabb a gyermek más betegségekre.

Tehát mégsem egy veszélytelen megbetegedés, és azt sem tudhatjuk előre, hogy kinél fog kialakulni súlyos szövődmény. Gyermekeinket megvédhetjük, e betegséget megelőzhetjük a kétadagos védőoltással. Magyarországon az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) ajánlása szerint a gyermekek 16–18 hónapos korában ideális beadatni. Mindenképpen ajánlott a közösségbe kerülés előtt, egyéves kor után, hogy megkapják a gyermekek az élő, legyengített, kétadagos védőoltást 6 hét különbséggel.

Két oltás után a statisztikák szerint gyakorlatilag 100%, hogy gyermekünk nem kaphat súlyos bárányhimlős fertőzést, és nem alakul ki szövődmény. A gyermekek mintegy 93%-ánál teljesen elkerülhető a betegség.

Szerbiában a bárányhimlő elleni védőoltás a 2017. szeptember 30-án elfogadott jogszabály alapján bekerült az oltási kalendáriumba, és kötelező védőoltás a magas kockázatú egyéneknek 2019. január 1-től, valamint ajánlott korhoz kötött védőoltás 2019. március 30-tól. Az útmutatók kidolgozása folyamatban van ezzel kapcsolatban.

Kedves anyuka, ha gyermeke szemtől szembe érintkezett, vagy több mint egy órát töltött egy légtérben bárányhimlős gyermekkel, akkor magas a fertőződés esélye, és 21 napon belül várható a tünetek jelentkezése. Ilyen és ehhez hasonló esetben a fertőzés elkerülése végett ajánlott beoltani a gyermeket mielőbb, de legfeljebb 72 órán belül. Ekkor vagy nem jelentkeznek a tünetek, vagy enyhe lefolyású fertőzés várható szövődmények nélkül. A tankönyvek szerint az életében csak egyszer lehet valaki bárányhimlős (varicellás), a vírus a szervezetben ezt követően megbújik. Az élet folyamán reaktiválódik, és övsömör (zoster) jelentkezik. Ez sajnos nem így van, mert kb. 5–13%-ban jelentkezik második alkalommal is a bárányhimlőn már átesett gyermekeknél, a szervezetben lappangó vírus újbóli aktiválódásának következtében.

Remélem, hogy sikerült segítenem. Ajánlom, hogy minél előbb oltassa be gyermekét.

Dr. Bende Ilona