A szaloncukor igazi hungarikum, állítják a szakértők, mondván, hogy hagyományosan magyar édesipari termékről van szó: a darabonként selyem- és sztaniolpapírba csomagolt, csokoládébevonatos cukorka néklül állítólag nem telhet el karácsony sehol, ahol akár egy magyar is él.

Ami már csak azért is furcsa, mert a szaloncukor ősét (a fondant-cukrot, ami túltelített cukoroldatból felfőzéssel készült, puha, kikristályosított massza) a franciák a 14. században kezdték el készíteni, tőlük német bevándorló cukorműves mesterek közvetítésével, a 19. század első harmadában érkezett Magyarországra, majd vált népszerű karácsonyi édességgé és egyúttal a magyar karácsonyfák csillogó díszévé.

Magyarországon a szaloncukrot kezdetben kézzel készítették, de a 19. század végén megjelentek az első fondantkészítő gépek, amelyek a Stühmer Frigyes hamburgi cukrászmester által alapított, első magyar gőzüzemű csokoládégyárban működtek, és gyártották a karácsonyi édességet a Gerbeaud cukrászda számára.

Több évtizeddel ezelőtt a vajdasági településeken a cukrászdák árulták a szép, színes, csábító kis édességdarabokat, amelyek a kibontás után okoztak elképesztő csalódást a gyermeki ízlelőbimbóknak: az ízetlen, kemény, szörnyűség vélhetően sok fogtörésért volt felelős a maga korában. S az sem kellene, hogy különösebben megdöbbentő legyen, hogy egy életre megtanította a legkisebbeket: díszeket nem eszünk.

Sokan nőttünk fel így, szaloncukor-átverésben, aztán megjelent a színen az édességipar és kiderült, hogy a szaloncukor igenis, lehet ínyencség. Olyannyira, hogy ma már Magyarországon kilencmilliárd forintot költenek a vásárlók a karácsonyi finomságokra – s ne legyünk álnaivak, ebben az összegben bőven benne van a vajdasági vásárlók/viszonteladók hozzájárulása is. A szezonális termékek között pedig a szaloncukor-eladás dobogós, hiszen 5,5-6 milliárd forint értékben, 3500-4000 tonna kerül a gyártóktól a fogyasztókhoz.

A legkedveltebb szaloncukor továbbra is a zselés, a marcipános, az alkoholos, a rumos-diós és a csokoládékrémes, de nem sokkal van lemaradva a karamellás és a kókuszos ízesítés sem. Az új ízek mindig népszerűek, de még mindig a zselés szaloncukorból fogy a legtöbb, tavaly az eladott mennyiség fele ilyen volt.

Szaloncukorból van csodás, nagyon jó, jó, olyan semmilyen, elég silány és nagyon gagyi is. Választáskor jó iránymutató az ár (amely, sajnos, nagyon erősen befolyásol bennünket a döntésben), de nem árt szem előtt tartani: a szaloncukor esetében a drágábbak tényleg jobbak. S ha nem akarunk gyermekünknek életre szóló traumát okozni, inkább vegyünk kevesebb, de jó minőségű szaloncukrot, mint több kilónyi ehetetlen, ragacsos masszát. Gondoljunk bele: ha van 899 forintos kilónkénti ár és van 5999 forintos kilónkénti ár, akkor azért van miből választani…

Úgynevezett nagy szaloncukor-tesztet szinte minden portál szerkesztősége csinál, mi most a hvg.hu felmérésének eredményeit vesszük át – elsősorban azért, mert zömmel az alacsonyabb árfekvésű termékek kínálatát térképezi fel. Tehát azt a kínálatot, amelyet többnyire a vajdasági piacokon is megtalálhatunk.

A hvg.hu tagjai vakteszteléssel kóstoltak és értékeltek összesen 17 féle szaloncukrot, amit a CBA, Tesco, LIDL, Spar és Auchan üzleteiből szereztek be. Ettünk többek között rum-kakaós, vajkaramellás, meggyes, banános, málnás, és kókuszos édességet, de nem maradt ki a zselés sem. Egytől tízes skálán értékeltek, és nyertest is hirdettek.

CBA kakaós bevonóval mártott vajkaramell ízű szaloncukor / Glória / lédig

Vélemény: „Ennek avas vaj íze van.” „Ez brutális.”
Oké, hát ez tényleg félrement kissé. Az egyik kolléga már ennél megbánta, hogy ebbe belevágtunk, egy másik pedig felcsattant: „az állaga elég jó, korrekt a bevonómassza. De könyörgöm, az íze egy büntetés!!!”
Íz: 1/10, küllem: 3/10 (ár: 899 ft/kg)

Bonbonetti tejcsokoládéval mártott túró-citrom ízű szaloncukor / zacskós, 345g
Vélemény: elegáns csomagolás és ízletes bevonó alatt lakik ez a veszélyes kis töltelék, aminek masszív benzin-, vagy lejárt Túró Rudi-íze van, nehezen tudunk dönteni. Egymás után jönnek a rossz utóízek. Pedig az elképzelés nem rossz. Később arra jár egy másik kolléga és bőszen nyámmog, azt mondja, kifejezetten ízlik neki.
Íz:1/10, küllem: 4,4/10 (ár: 2896 ft/kg)

CBA kakaós bevonóval mártott meggy ízű szaloncukor / Glória / lédig
Vélemény: tömeges fújolás és sűrű köhögés. Nem tudjuk azonosítani, hogy milyen íze van, valamilyen aroma és tömény cukor keverékét öblítjük le sok-sok pohár vízzel. A kakaós bevonó itt a legelviselhetetlenebb, és egyébként is nagyon vékony. Gyurmának még felhasználhatjuk.
Íz: 1,4/10, küllem: 1,6/10 (ár: 899 ft/kg)

LIDL vajkaramellás szaloncukor / Favorina / lédig
Vélemény: pofás kis csomagolás, nagyszerű dísz lehet a fán. De az íze… mint mikor a Pál utcai fiúk rágják a gittet. Egy másik kolléga szerint ez vegyigyümi ízű csiriz. A bevonója egyébként szép, az állaga sem rossz, csak hát ez nem elég.
Íz: 2/10, küllem: 4 (ár: 999 ft/kg)

LIDL rum–kakaó ízű szaloncukor / Favorina / lédig
Vélemény: ízléses csomagolás, szép mintákkal. Matt és vékony bevonó, émelyítő rumaroma. Hát, nem váltja meg a világot. Túl kemény, nehézkes állagú, szájpadlásgyilkos. Tapadós. A nyelvünkkel kapirgáljuk a fogaink között maradt darabokat.
Íz: 2,2/10, küllem: 4,4/10 (ár: 999 ft/kg)

Tesco banános-ropogós és málnás-robbanócukorkás krémmel töltött / zacskós, 300 g
Vélemény: ez abszolút a gyerekeknek készült. Nagyon szép, színes csomagolás, pingvinekkel, rénszarvasokkal. Finom tejcsokis bevonat, kis gyerekfogkrém íz, de viselhető. Hiába vártuk, csak nem robbant a cukorka, bár aztán volt egy kolléga, aki felkiáltott, hogy neki igen.
Íz: 2,4/10, küllem: 5,6/10 (ár: 2711 ft/kg)

SPAR vegyes zselés (narancs-citrom-málna) ízű szaloncukor / Sweet Christmas / zacskós, 300g
Vélemény: „Nekem a régi benzines öngyújtók szaga jutott eszembe róla (amikor tűzkövet kellett cserélni, és átitatni benzinnel a bennük levő bélelt kis tartályt)” – mondta egyik kollégánk, egy másik pedig hozzátette: „Nem csak a szaga, ha megnyalod is!” Fura állagú szaloncukor, a zselé nagyon tömény, de nem rossz a kakaós étbevonómassza.
Íz: 2,8/10, küllem: 2,4/10 (ár:1097 ft/kg)

Tesco tejcsokoládéval mártott kókuszos-kakaós szaloncukor /zacskós, 350g
Vélemény: a csomagolás alapján nagyon ígéretesnek tűnik, de beleharapunk és meggondoljuk magunkat. A téglalap alakú kis bonbonban felsejlik némi Bounty-íz, aztán korrigálunk, inkább Korfu. Beüt a cukorsokk.
Íz: 3/10, küllem: 6,4/10 (ár: 2711 ft/kg)

CBA zselés szaloncukor / Glória / lédig
Vélemény: egyik kollégánk azt mondta, ez gyermekkora zselés cukorkája. Angyalkás csomagolás, semmi extra. Megszavazzuk, hogy rettentően édes, egyik tesztelők szerint „idegesítő a bevonómassza”, de ehető, korrekt szaloncukrot kóstolunk.
Íz: 3,5/10, küllem: 3,8/10 (ár: 899 ft/ kg)

Auchan őszibarack ízű zselés szaloncukor / lédig
Vélemény: ez a szaloncukor egyértelműen pszichedelikus. Félelmetesen átlátszó, félve nézzük, esetleg kikel-e belőle valami. A Harry Potterből ismert mindenízű drazsét juttatja eszünkbe. A bevonat szép, a zselé pedig elmegy, ettünk már jobbat is.
Íz: 4/10, küllem: 3,2/10 (ár: 999 ft/kg)

Auchan rum-kakaó ízű szaloncukor / lédig
Vélemény: ez egy kifejezetten doppingolt Sport szelet. Rengeteg benne a rum, iszonyúan erős utóíze van. Véletlenül felfedezünk benne néhány szem kókuszreszeléket is. Az egyik kolléga felmutatja, tényleg ott van!
Íz: 4/10, küllem: 3,6/10 (ár: 999 ft/kg)

Auchan gesztenye ízű szaloncukor / lédig
Vélemény: mintha lisztes lenne. Megállapítjuk, hogy olyan, mint a sarki kisboltban a gesztenyepüré kocka. De csak akkor, ha nagyon cukros a tejszínhab, amivel lefújjuk. Kellemes állaga van, az aromától sem fulladunk meg, könnyen lecsúszik.
Íz: 4,2/10, küllem: 3,2/10 (ár: 999 ft/kg)

Tesco étcsokoládéval mártott almás- és meggyes zselés szaloncukor válogatás / zacskós, 350 g
Vélemény: jobb, mint az előzők. Az egyik kolléga megrántja a vállát, azt mondja, szerinte neki zselé ferdehajlama van, mert eddig az összes ízlett neki, még a szerintünk rosszak is. A csomagolás itt is jól néz ki, tulajdonképpen ez egy elég korrekt szaloncukor.
Íz: 4,2/10, küllem: 5 (ár: 2711 ft/kg)

CBA rumos-kakaós szaloncukor / Glóra / lédig
Vélemény: ez egy szaloncukor formájú Sport szelet! Áú, mégsem. Két másodperccel a lenyelés után már nem érezzük sem a rumot, sem a kakaót. De azért finom, harmonikus íze van. A csoki is szép rajta, az állaga pedig kellemes, könnyed.
Íz: 4,8/10, küllem: 5/10 (ár: 899 ft/kg)

LIDL narancslikőrös-trüffelkrémes szaloncukor / Favorina / dobozos kiszerelés 240 g
Vélemény: na ez már úgy néz ki, mint egy szaloncukor! Nagyon szép a csomagolása, retró. Narancssárga, fényes papírba csomagolt csemege. Decens hullámok az amúgy igen vastag étcsokoládé bevonón. A krém kicsit tömény, de könnyen lecsúszik.
Íz: 6, küllem: 7,2 (ár: 4579ft/kg)

Tesco sárgabarack- és körte ízű krémmel töltött tejcsokoládés szaloncukor válogatás /zacskós, 300g
Vélemény: Mindannyian érezzük, hogy ez a szaloncukor azért egy másik liga, mint az előzők. Finom és ínycsiklandó csoki bevonat, belül pedig krém, ami kicsit gyerekjoghurt ízű, de ízletes. A körtésben kicsit túlszaladt az aroma, de a barackos nagyon jó.
Íz: 6,6/10, küllem: 8/10 (ár: 3163 ft/kg)

Tesco narancs ízű trüffelkrémes étcsokoládés szaloncukor / zacskós, 300 g
Vélemény: jóleső citrusos ízek, messze ez a legszebb és a legjobb, amit eddig kóstoltunk. Az étcsokoládé bevonó kicsit vastag, de roppanós és finom. A csomagolása is szép, ezért jól mutathat a karácsonyfán is.
Íz: 8/10, küllem: 7,8/10 (ár: 3163ft/kg)