Hat napja tart a fokozott rendőrségi ellenőrzés a közutakon: ez alatt az idő alatt majdnem 1200 vezetőt zártak ki a forgalomból, 217 sofőrt pedig benn tartottak kijózanodni – jelentette ki Damir Okanović, a közlekedésbiztonsági bizottság tagja a Szerbiai Rádió-Televíziónak, hozzátéve: a közlekedésrendészet akciója egészen január 3-ig tart.

Damir Okanović elmondta: ha valakinek 1.2 ezreléknyi alkohol van a vérében, 35-ször nagyobb eséllyel okoz közlekedési balesetet, mint az a sofőr, aki nem ivott. Éppen ezért aggasztó, hogy alig hat nap alatt 217 „potenciális gyilkost” fogtak el az utakon, s felvetődik a kérdés, hogy vajon mennyien lehetnek, akik nem akadtak fenn az ellenőrzésen.

„Az ilyen akciók jó eredményekkel járnak, de arra késztetnek bennünket, hogy átgondoljuk: társadalomként elég érettek vagyunk-e, eléggé elterjedt-e az a közvélekedés, hogy részegen nem szabad vezetni” – emelte ki Damir Okanović, aki szerint a büntetés nem az egyetlen módja annak, hogy egyre szélesebb körben tudatosodjon: az alkohol és a vezetés nem összeegyeztethető; nagy figyelmet kell szentelni a képzésnek és a sofőrök gondolkodásának megváltoztatására.