Mint ahogy várható is volt, az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) pénteken egyetlen szavazattöbbséggel eltörölte az Internet-forgalom egyenlőségét szavatoló rendelkezést, amelyet két évvel ezelőtt az Obama-kormányzat alatt vezettek be.

A netsemlegesség néven ismert szabály azt jelentette, hogy az Internet-szolgáltatók nem tehettek különbséget a hálózaton futó forgalom között. Az óriáshonlapok, mint például a Facebook tartalmát vagy a neten nézhető játékfilmeket, ugyanolyan sebességgel továbbíthatták csak, mint a legkisebb magánoldal gügyögését.

Most ennek vége, a netszolgáltatók azt csinálhatnak, amit akarnak: lassíthatják a nekik nem tetsző forgalmat, vagy éppen gyorsíthatják azoknak a tartalmaknak a haladását, amelyek tulajdonosa fizet nekik – és annak költségét természetesen áthárítja saját vevőire. Az általános netszolgáltatás helyett ezentúl akár csomagokban is lehet majd kínálni az Internet gazdagságát, ami gyakorlatilag a cenzúrával egyenlő.

Mindezt természetesen az internetszolgáltató óriáscégek (Verizon, AT&T, Comcast) lobbizták ki, amikor Donald Trump elnök az egyik ilyen cég jogászát tette meg a kommunikációs hatóság elnökének, ezzel átalakítva az öt fős testület összetételét a saját – és a megacégek – javára. Mint ahogy a legtöbb elemző kezdettől fogva figyelmeztette a közvéleményt, Trump szemrebbenés nélkül hazudik saját szavazóinak arról, hogy ő „nekimegy” a nagytőkének és a kisemberek érdekeit védelmezi. A netsemlegesség eltörlése csak még egy bizonyíték az amerikai elnök kétszínűségére.

Ajit Pai FCC-elnök, a Verizon telefon- és netszolgáltató óriás volt jogásza ugyanakkor „nagy győzelemnek” nevezte a döntést (volt cégének az is!), amely majd „fellendíti az innovációt és hálózatfejlesztő készséget”.

Az amerikaiak millióinak tiltakozására és gyakorlatilag minden szakmai szervezet alaposan megindokolt ellenvéleményére fittyet hányó Trump-csatlósok „alaptalan apokalipszis-rettegésnek” nevezik a társadalom túlnyomó többségének álláspontját a megacégek kívánságával szemben, amelyek már így is helyi monopóliumok egész sorát élvezik a netszolgáltatás terén: felosztottak ugyanis maguk között szinte minden piacot, ami azt jelenti, hogy egy-egy városrészben gyakorlatilag csak egyetlen cégtől vásárolható netszolgáltatás, ami Amerika urbánus részeiben (ahol a lakosság négyötöde él) szinte kizárólag digitális kábelen halad.

De lássuk csak, milyen körülmények uralkodnak azokban az országokban, ahol eddig sem létezett netsemlegesség! Portugáliában például „csomagokban” árulják a szolgáltatók az Internet tartalmát, és a többi egyáltalán nem, vagy csak eltántorító lassúsággal jön be. A kínai kommunista vezetőség által támogatott szolgáltatók viszont egyszerűen letiltják a nekik nem tetsző tartalmakhoz való hozzáférést. Ez utóbbi nyilván Trumpnak is ínyére lenne, hiszen – bennfentesek szerint – őrjöngni is képes, amikor neki nem tetsző véelmények jelennek meg a képernyőjén.

A megacégeknek nyújtott karácsonyi ajándékot így Trump tulajdonképpen saját magának is szánhatta. Roppant nehéz lesz ezt visszacsinálni, noha egyes szövetségi államok máris bejelentették, hogy bíróságra viszik az ügyet, a Demokrata Párt törvényhozói pedig kongresszusi akciót sürgetnek.