Amióta függetlenedett, Macedóniának csak baja van a nevével, hiszen Görögország több mint két évtizede akadályozza, hogy az egykor a JSZSZK-hoz tartozó terület a Macedónia nevet használja, mondván, ez a macedónok területi aspirációit fejezi ki, lévén, hogy a görögök számára Macedónia Görögország északi térségének megnevezése. Így aztán az országot, amelynek Szkopje a fővárosa, hivatalosan ma is a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság (Former Yugoslav Republic of Macedonia) névvel illetik.

A greekcitytimes.com portál most jelezte, hogy úgy tűnik, az ENSZ közvetítésével zajló brüsszeli tárgyalásokon sikerült végre kompromisszumos megoldásra jutni, noha a hivatalos bejelentés valószínűleg csak jövő tavaszra lesz esedékes. A felek azonban, ha minden igaz, megállapodtak, hogy az ország neve Új-Macedónia lesz.

 

Amennyiben tényleg sikerült megegyezni, ez azt is eredményezheti, hogy Új-Macedónia már jövőre a NATO tagja lehet, és elvileg megkezdődhet Szkopje hivatalos EU-csatlakozási folyamata is – már ha ez utóbbit Bulgária nem blokkolja.