Összesen 65 pályázóval írt alá pénteken falusi házak vásárlására vonatkozó szerződést Szabadkán a Prosperitati Alapítvány, de ez az eredmény még nem végleges, az elbírálás januárban ér véget.

A vajdasági gazdaságfejlesztési program elejétől fogva a mezőgazdaságra épül – emelte ki Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminiszter-helyettese, aki bejelentette, hogy a program következő lépéseként azokat a kisgazdákat fogják támogatni, akik kapcsolódni tudnak a nagybefektetési fejlesztéshez és az általuk létrehozott integrátori rendszerhez. Vajdaság kiváló mezőgazdasági vidék, ezer év óta ebből él a térség lakossága, a jövőben pedig a fejlesztéseknek köszönhetően még jobban élhetnek majd az itteni gazdák – mondta Magyar Levente, aki biztosította a falusi házak vásárlására kiírt pályázat nyerteseit arról, hogy a továbbiakban is számíthatnak Magyarország támogatására abban, hogy modern gazdálkodási formákat tudjanak kialakítani, amihez a technikai és az értékesítési segítséget megadja az anyaország, különféle képzési és támogatási programok keretében.

‒ Új dimenzióba lépett a magyarországi nemzetpolitika, hála a VMSZ által létrehozott gazdaságpolitikai stratégiának, amelynek tapasztalatai alapján más határon túli területeket is megszervezik a gazdaságfejlesztési támogatási programot – emelte ki Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. A Fidesz és a VMSZ arra szövetkezett, hogy megerősítik, naggyá teszik a nemzetet, ehhez pedig az kell, hogy a határon túli nemzetrészek is erősek legyenek – tette hozzá.

A VMSZ az elmúlt hetekben újra körbejárta a vajdasági településeket, hogy segítsen a mozgósításban az magyarországi választásokra történő regisztráció során. „Egyben szembesülni is akartunk a valós helyzettel, hogy vajon hányan mentek el, hányan maradtak, van-e annyi vajdasági magyar, hogy nyugodt lélekkel tudjanak a saját jövőjükről számot vezetni és gondolkodni? Igazuk van-e azoknak, akik azt prognosztizálják és folyamatosan hangoztatják napról napra – a levegőbe szagolva –, hogy a vajdasági magyar közösség 35-40 százaléka már nincs itt? Jóformán egzakt számok birtokában kijelenthetjük, hogy még ma is – függetlenül attól, hogy sokan elmentek –, közelebb vagyunk lélekszámban a 250 ezerhez, mint a 200 ezerhez.” – jelentett ki a kisebbségi pártelnök, aki szerint aki mást állít, az felelőtlenül ássa alá a közösség lelki erejét.

A következő pályázatot márciusban írja ki az alapítvány, viszont csak azok pályázhatnak, akik korábban szerződést kötnek a nyár folyamát támogatott cégekkel, amelyek egyfajta integrátori rendszert építenek ki a kapacitásfejlesztési támogatások folytatásaként.