A szerb állam az elsőszülött gyerek után járó támogatás összegét 39 ezer dinárról 100 ezer dinárra növelte. A vállalkozó, mezőgazdaságban dolgozó és a foglalkoztatáson kívüli nőknek is jár majd a szülési szabadság alatt a fizetés és akkor is, ha otthon maradnak beteg gyermekükkel – többek között ezeket a változtatásokat is tartalmazza a szerb parlament által csütörtökön elfogadott, módosított családtámogatási törvény.

A törvény hatályba lépésétől, vagyis 2018. július elsejétől számítva, a családi pótlékra nem csak a munkaviszonyban lévő nők jogosultak, hanem azok is, akiknek saját vállalkozásuk-, meghatározott időre szóló-, vagy alkalmi munkaszerződésük van. A pótlék összegét az elmúlt 18 hónapi bevételük után kifizetett járulékok alapján határozzák meg.

Az egy összegben történő, 100 ezer dináros támogatásra nem jogosultak a szülők abban az esetben, ha a kérelem átadásának pillanatában külföldön élnek, ha a gyermek anyja külföldi állampolgár és abban az államban már ugyanilyen vagy ehhez hasonló támogatásban részesült, valamint akkor sem, ha az anya, vagy a közös háztartásban élők a kérelem átadásának pillanatában 30 millió dinárnál nagyobb ingatlanadót fizetnek. A törvény azt is tartalmazza, hogy az eddigi, a babaholmikra érvényes áfa visszatérítés helyett a családok egyszeri, ötezer dináros támogatásban részesülnek. Az illetékesek szerint az új rendelkezéseknek köszönhetően csökkenni fog a visszaélések száma, amelyek az elmúlt időszakban nem voltak ritkák.

A módosított törvény 50 ezer és 150 ezer dinár közötti pénzbüntetést ír elő annak a munkáltatónak, aki a valóságnak nem megfelelő bérigazolást állít ki a kérvényt átadó munkavállalónak.