A televíziós csatornák közül a polgárok a legnagyobb bizalommal a Szerbiai Rádió-Televízió (SZRTV) iránt viseltetnek, 31 százalékuk onnan tájékozódik, míg a második helyen a Pink TV áll, amelynek hírműsorait a nézők 18.4 százaléka követi – derül ki a Nova srpska politička misao (NSPM) legfrissebb kutatásából. A folyóirat főszerkesztője Đorđe Vukadinović a Danasnak nyilatkozva kiemelte: Belgrádban valamivel nagyobb a független N1 TV nézettsége, mint Szerbia más részein, a fővárosban ez a csatorna a Pink TV-vel küzd a második helyért a nézettségi versenyben. Vukadinovićot nem lepték meg a kutatási eredmények, ahogyan „nem lepnének meg egyetlen elemzőt sem, aki figyelemmel követi a pártok népszerűségi mutatóit és a választási eredményeket“.

„Ez a kutatás bizonyítja, hogy összefüggés van az egyes televíziós csatornák tájékoztatási műsorainak nézettsége és a választási eredmények között. A legtöbbet a Szerb Haladó Párt, annak tisztségviselői, illetve az ezzel a párttal szimpatizáló elemzők szerepelnek a legnézettebb adók (a SZRTV és a Pink) tájékoztatási műsoraiban. Így aztán érthető, hogy miért ilyen népszerűek a haladók és miért érnek el ilyen jó eredményeket a választásokon“ – mondja Vukadinović, aki szerint ennek a két csatornának pillanatnyilag nincs konkurenciája a tájékoztatási műsorok nézettségét illetően.

„A B92 valamikor nagyon népszerű volt, de ma a nézettsége a béka feneke alatt van. Az N1 meg sem közelíti a B92 egykori nézettségét, habár népszerűsége enyhén emelkedik. A vitaműsorok és a kritikus, tényfeltáró újságírás, sajnos, nincsenek jelen a legnézettebb televíziók műsorkínálatában. Ezt a kormánypárt szimpatizánsai is tudják, ezért is vendégeskednek rendszeresen ezeknél a csatornáknál“ – mondja Vukadinović, hozzátéve, hogy kizárólag a tájékoztatási műsorokra vonatkoznak állításai. Az elemző azt is közölte, hogy a NSPM a felmérését telefonos megkereséssel végezte több mint 1000 polgár bevonásával.

A kutatási eredmények nem lepték meg Gordana Suša újságírót, az Elektronikus médiumokat szabályozó testület (REM) egykori tagját sem.

„Szerbia polgárainak több mint fele funkcionális analfabéta, ami azt jelenti, hogy ugyan ismeri az ábécét, de az értő olvasás nehézséget okoz számára. Hatalmas azoknak az aránya, akik még az általános iskolát sem fejezték be. Ezért nem kell csodálkoznunk, hogy a tévének ekkora a hatása: a televíziós műsorokat követik a legkönnyebben, azokat értik meg a legegyszerűbben. Egyszerűbben fogalmazva: a polgárok fele nem tudja értelmezni a politikai információkat, amennyiben azokat nem közvetíti számukra a SZRTV vagy a Pink“ – emeli ki Suša a Danasnak nyilatkozva.

Az újságíró ugyanakkor különbséget tesz a két adó „munkamódszere“ között: míg az SZRTV irányelve, hogy nem kell háborogni, addig a Pink szándékosan igyekszik hangulatot kelteni nézőiben. Hozzáteszi: botrányos, hogy az REM nem reagál ezekre a jelenségekre, ugyanis az elmúlt négy évben ez a fajta szerkesztéspolitika már hatalmas károkat okozott.

„Az utóbbi három évben ez a testület a szó szoros értelmében nem reagál semmire sem, a következményeket pedig évekig kell majd orvosolni. A szabályozó testületnek reagálnia kellene az elfogult tudósításokra és kutatásokra, mert a polgárok nem hallhatnak semmit a másik fél véleményéről, nem ismerhetik meg a másféle gondolkodást. A polgárok fele csak az egyik oldal véleményét ismerheti meg – azt, amelyet a hatalmon lévő többség képvisel. Így van ez a választási kampányok esetében is és így a mindennapi műsorfolyamban is“ – mutat rá Suša, aki azt is hozzáteszi: a kormánypárt képviselői tisztában vannak az egyes televíziók nézettségével és befolyásával, s éppen ezért nagyon megfontoltan választják meg, hol fognak szerepelni.