Hát elnök úr, az öröm közé mindig vegyül egy kis üröm is.

Kedden nyert megerősítést az a hír (két forrás is megerősítette), hogy az újvidéki és kamanci kórházból kitiltották a magyar nyelvet. Rendeletileg.

Nem csak két magyar anyanyelvű ápolónak nem engedélyezett az egymással való kommunikációban, hanem a magyar nemzetiségű páciensekkel is tilos magyar nyelven kommunikálniuk.

Arról ne is beszéljünk, hogy egyes környezetekben (például napszámban, más vállalatokban) is tiltják, van olyan eset, amikor a magyar nyelven történő telefonálást is.

Ez véletlenül nem az alapjogok sárba tiprása?

Mivel, a méltatás szerint „volt ereje és bátorsága” gazdát cserélni, ezúton arra kérem, legyen ereje és bátorsága kibújni (na, onnét!) és „politikailag éleslátó, szókimondó, határozott vezetőként” szóvá tenni a bennünket ért sérelmet és jogorvoslatot kérni.

Remélem, nem várja el, hogy a jogfosztott dolgozók álljanak ki ez ügyben.

Addig is, még a szerb fél nem válaszol (röpke 1-2 év), kérem, tájékoztassa Semjén urat, hogy egy kis gikszer csúszott a fogalmazványába.

„A kárpátaljai és az erdélyi magyarsággal szemben a vajdaságiak jogai az utóbbi években nem szűkültek” kijelentés félreértelmezhető, ezért használja bátran az igenis szűkültek megfogalmazást.

Netán az „elfogadnak, megbecsülnek bennünket” alatt ezt kell érteni?

Ha jól értelmezem a „meggyőződésünk, hogy a nemzet akkor tud épülni és erősödni, hogyha a nemzet minden egyes része épül és erősödik, és ezt a feladatot mindenkinek saját magának kell ellátnia” idézetet, akkor ez ügyben önnek kell az asztalra csapni.

„Bátran és erővel.”

Nem egyéni, csoport- vagy pártérdekből, hanem az itt élő magyarság érdekéért.

Pótmegoldásként szóba jöhet még, hogy Szijjártó miniszter úr Újvidékre látogat, és tört szerbséggel elmagyarázza a magyar nyelvű kórházi alkalmazottaknak, milyen előnyök származnak e rendeletből.

Mert „magyarnak lenni ma a Vajdaságban előnyt, megbecsültséget jelent”.

És azokban a ritka órákban, amikor nem politizál, kérem, vegye kezébe azt a Szűz Mária szobrot és nézegesse. Sokkal megértőbb, mint a tükör.

Légvári Ágoston

Nyitóképünkön: Pásztor István és Semjén Zsolt

Pásztor István a Duna-díj idei kitüntetettje

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke vehette át kedden Budapesten a Duna Televízió által alapított, az idén hatodik alkalommal odaítélt Duna-díjat, amelyet az egy nemzetben gondolkodás előmozdításában partner személyeknek, szervezeteknek ítélnek oda.