A nagybecskereki Emmanuel Kamarakórus előadása Budapesten, a Magyarság Házában (Fotó: Wambach László)

A nagybecskereki Emmanuel Kamarakórus előadása Budapesten, a Magyarság Házában

A nagybecskereki Emmanuel Kamarakórus december 10-én, advent második vasárnapján nagy sikerű hangversenyt adott a Magyarság Házában, Budapesten. A kórust Dutina Vilma vezényelte és Gardinovácski Anikó kísérte zongorán. A kórusművek után Kamarás Annamária elmondta Szabadi Lívia Adventi üzenet c. versét, majd Mészáros Violetta elénekelte Adolph Adam Noel c. dalát. Az előadás előtt a koncertre érkező gyermekek kézműves foglalkozás keretében mézeskalácsot készítettek, a rendezők pedig személyre szóló ajándékokat adományoztak a közönség minden tagjának.

A nagybecskereki Emmanuel kamarakórus az idén ünnepelte fennállásának huszadik évfordulóját. Az elmúlt két évtized alatt több, mint négyszázszor lépett fel Szerbiában, Magyarországon, Erdélyben és Felvidéken, valamint több CD-t is kiadott. A kórus tagjainak többsége a Nepomuki Szent Jánosról elnevezett püspöki székesegyház kórusában énekelt, de csatlakoztak hozzájuk új, kóruszenét kedvelő énekesek is.

Habár a kórus továbbra is énekel ünnepi szentmiséken, repertoárja  tovább színesedett. Az egyházi műveken kívül ma már Kodály, Bárdos, Halmos, Liszt műveit, valamint Mozart, Gounod, Rossini, Schubert és mások zeneszámait is előadja. A kamarakórus 2007-ben elnyerte a Bárdos Lajos Zenei Hetek Fesztiváldíjas Kórus cím1t. Fellépő vendégei között olyan híres vendégművészek is szerepeltek, mint Mavrák Béla tenor, Ana Šajrer-Aleksić szoprán, valamint Süveg Tibor hegedűművész. A kórus főleg magyarul, de latin, német, olasz és szerb nyelven is énekel.