Az elmúlt napok politikai ellehetetlenítő akciójának következtében a Momentum nyílt levélben fordul az Európai Biztonsági Együttműködési Szervezethez (EBESZ), kérve a 2018-as magyarországi országgyűlési választások tisztaságának teljes körű ellenőrzését, tudatta a mozgalom Facebook-oldalán.

„Az elsődleges cél a választási folyamat értékelése és a jövőbe mutató javaslatok megfogalmazása annak érdekében, hogy a magyar állam a következő választásokra összhangba tudja hozni választási eljárását az EBESZ követelményeivel. A közelmúlt eseményei ugyanis megmutatták, hogy nem lehet bízni a magyar szervek függetlenségében, különösképp a volt fideszes képviselő által vezetett Állami Számvevőszékében. A választások tisztaságának garantálása mindannyiunk érdeke. Emiatt a Momentum felkéri a tiszta, demokratikus választásokért elkötelezett magyar pártokat a javaslathoz való mielőbbi csatlakozásra” – olvasható a szervezet bejegyzésében.

Az EBESZ nem foglalkozik a pártfinanszírozás ellenőrzésével, ezért a Momentum, látva az Állami Számvevőszék (ÁSZ) alkalmatlanságát, a következő javaslatokat tette az ÁSZ működésének felülvizsgálatára:

  1. Az Állami Számvevőszék vezetője megbízatásának felülvizsgálata – a Momentum szerint ugyanis az ÁSZ-nak olyan vezetőre van szüksége, akinek legitimitása nem csupán formális, de megválasztása a társadalom széles rétegeit reprezentáló politikai konszenzuson nyugszik.
  2. Az ÁSZ működésének teljes felülvizsgálata  – a Momentum ugyanis úgy látja, hogy a számvevőszéki ellenőrzés nem degradálható puszta formalitássá, sem olyan eszközzé, amelyet a mindenkori kormánypártok ostorként használhatnak az ellenzék ellehetetlenítésére.

A Momentum megkereste a magyarországi pártokat is, hogy a tiszta és ellenőrzött választások ügyében csatlakozzanak kezdeményezésünkhöz.