A japán tulajdonban lévő zentai dohánygyár az előző évekhez hasonlóan az idén is élelmiszeradományt adott át a Caritas jótékonysági szervezet által működtetett népkonyhának, amely naponta biztosít ebédet mintegy ötszáz rászorulónak. Ellátásukban a Japan Tobacco International mellett a Caritas linzi testvérszervezete, a zentai önkormányzat, és több magánvállalkozó is segíti a szervezet munkáját.
A zentai önkormányzat az idén több mint kétmillió dinárral támogatja a humanitárius szervezet munkáját.
A Caritas zentai szervezete 1990-ben nyitotta meg a népkonyhát. Az iskolaévben négyszázötven-ötszáz között mozog a kiosztott napi adagok száma. Ebből a három általános iskolában kétszázötven-háromszáz gyermek étkezik, a többit pedig elsősorban idős, beteg emberek kapják.
A népkonyha mellett az egyedül élő idős embereknek a Caritas egy napközit is működtet, amelynek szolgáltatásait naponta harmincöten-negyvenen veszik igénybe. Itt van lehetőségük újságolvasásra, kézimunkára, de bibliai elmélkedésekre is, s lehetőség szerint bekapcsolódhatnak a népkonyha előkészítő munkájába is. Egy önkéntes rendszeresen kijár ide hajat nyírni, és egyszerűbb frizurát is készít, de rendszeres szolgáltatásként elérhető a vércukorszint- és vérnyomás mérés is.
A szervezet aktivistái házi ápolással is foglalkoznak. Ilyenkor elbeszélgetnek a betegekkel, beszerzik a gyógyszereiket, és a vásárlásban is segítik a rászorulókat. A zentai Caritas emellett a mélyszegénységben élő, kisgyermekes családokat is ellátja kenyérrel és tejjel, a rászorulóknak ruházati cikkeket is gyűjt.
A JTI tavaly ünnepelte a zentai dohánygyár megvásárlásának tizedik évfordulóját. A japán multinacionális vállalat segítségével újították fel a Művelődési Ház színháztermét, a zentai szökőkutat, de a város szociális központjának is adományozott a cég egy kombit. Emellett minden évben jelentős összeggel járul hozzá a városnap megünnepléséhez is.