A tartományi kormány elfogadta a jövő évi vajdasági költségvetési tervezetet, amelynek összege 68.6 milliárd dinárt tesz ki.

A költségvetési tervezet mintegy ötmilliárd dinárral nagyobb, mint a tervezett idei büdzsé és mintegy 1.2 milliárddal nagyobb, mint a kétszer kiigazított költségvetés. A büdzsé huányán 3.7 milliárdosra tervezik, ami kevesebb mint a bevételek 6 százaléka és saját eszközökből biztosítja a kabinet a fedezetét, közölték az illetékesek a szombati kormányülést követően.

A büdzsé több kiadást irányoz elő a nagyberuházásokra, a nemzeti jelentőségű nagyberuházásokra pedig a központi költségvetés támogatását is biztosították.

A támogatások összege 9.2 milliárd dinár, ami 2.84 százalékkal több, mint az idén: a szubvenciók zömét mezőgazdasági, vízgazdálkodási, foglalkoztatási és vállalkozásfejlesztési célokra, valamint a Vajdasági Rádió-Televízió épületének kiépítésére, illetve a nemzeti kisebbségek nyelvén történő tájékoztatásokra fordítják.

Folytatódik az új gyárak és új munkahelyek közvetlen támogatása is. A költségvetés a nagyberuházásokra mintegy 1.4 milliárddal többet szán, mint az idei büdzsé.

A költségvetés szociális támogatási eszközöket is előirányoz: ezek közé tartoznak a lombikbébi-programokat, a népszaporulat növelését, a diákok és egyetemi hallgatók utaztatását, valamint a menekült és kitelepített személyek támogatását célzó juttatások.

A jövő évi költségvetési tervezet iskolák és diákotthonok, illetve egészségügyi intézmények felújítására és felszerelésére is biztosít forrásokat.

A foglalkoztatottakra fordítandó kiadások összege mintegy 2.9 milliárd dinár. Az összeg magába foglalja a művelődési intézményekben, illetve szociális központokban dolgozók bérének tíz százalékos emelését, illetve a tartományi költségvetésből pénzelt foglalkoztatottak fizetésének öt százalékos növelését.