A tordai Ady Endre Általános Iskolában nincs fűtés, s emiatt a tanítás is szünetel, figyelmeztet a Magyar Mozgalom.

Az idei tanévben már október közepétől rövidített órákat tartottak a diákoknak a fűtés hiánya miatt, majd november 21-én teljes egészében leállt a tanítás, amelyet azóta sem indított újra az iskola. Emiatt a Magyar Mozgalom nyílt levélben fordult Hajnal Jenőhöz, a Magyar Nemzeti Tanács elnökéhez, Nyilas Mihályhoz, a tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi titkárhoz, illetve Vicsek Annamáriához, a köztársasági oktatási minisztérium államtitkárához. A Magyar Mozgalom ugyanis értetlenül és felháborodva áll az előtt a tény előtt, hogy a vajdasági magyar politikusok hónapok óta tétlenül (vagy legalábbis tehetetlenül) hagyták, hogy mindez bekövetkezzen.

„Az Önök számára bizonyára ismeretes, hogy az iskola vezetése 2017. tavaszán úgy döntött, átáll a földgázzal való fűtésre, ezért lebontották a régi kazánházat. A fölgázzal történő fűtés beindításakor azonban műszaki gondok adódtak. Ennyit tudnak az alkalmazottak és a szülők is, semmilyen egyéb részletről nem tájékoztatták őket, semmilyen magyarázattal nem szolgáltak a számukra“ – emlékezteti az illetékeseket az MM nyílt levelében, amely azt is megemlíti, hogy a Pannon Televízió november 27-én sugárzott riportján kívül a sajtóban sincs semmilyen nyoma ennek a példátlan kényszerszünetnek. A riportban Angelina Maljković Ždrale igazgatónő és Kovács Zsuzsanna igazgatóhelyettes (akit a riportban tagozatvezetőként feliratoztak, noha az MNT-nek és az MNT Oktatási Bizottságának tagja) azt mondta, hogy remélhetőleg egy héten belül rendeződik az áldatlan helyzet.

„Egy héttel később még mindig nincs tanítás, és nem tudni, hogy mikor esedékes a tanulók visszatérése az iskolába“ – figyelmeztet az MM.

„Megengedhetetlen és elfogadhatatlan, hogy a 21. században ne legyen megoldás a tanítás menetének zavartalan biztosítására. Ugyanakkor ez az ügy is azt bizonyítja, hogy a végletekig központosított rendszerben ilyen megtörténhet, a szükséges szakmai és eszközbeli segítségnyújtás helyett az oktatási intézmény teljesen magára maradt“ – hangsúlyozza az MM nyílt levele, amely arra is emlékeztet: a tordai iskolának 120 tanulója van, zömében magyar ajkú diákok. Köztük sokan kisérettségire készülnek, így számukra ez a kényszerszünet pótolhatatlan kiesést, az pedig súlyos hátrányt okoz. „Ez a helyzet most azonnali megoldást követel! Felszólítjuk a címzetteket, hogy vállaljanak felelősséget az előállt helyzetért és fogjanak hozzá a tisztségükből adódó feladatok ellátásához, szervezzék meg a tanítás azonnali beindítását!“ – olvasható a Magyar Mozgalom levelében.