Szerbia nem lehet elégedett azzal, hogy csak két európai uniós csatlakozási tárgyalási fejezetet nyithat meg hétfőn, hiszen többre is készen áll – közölte az európai integrációért felelős miniszter az RTS tudósítása szerint. Jadranka Joksimović  azt mondta: Szerbia legalább három fejezet megnyitására számított, de a pénzügyi és költségvetési rendelkezésekről szóló 33. fejezet megnyitását Németország, Svédország, Franciaország, Nagy-Britannia és Horvátország ellenezte, mondván, elégedetlenek azzal, ahogyan Belgrád az igazságszolgáltatási és az emberi jogokra, illetve a kisebbségi jogokra vonatkozó kérdésekkel foglalkozik.

Brüsszel emiatt úgy döntött, hogy hétfőn, december 11-én a társasági jogról szóló 6., és a külkapcsolatokról szóló 30. fejezetet nyitja meg Belgráddal.Az összesen 35 csatlakozási tárgyalási fejezet közül ezzel együtt már 12 nyílik meg.

Belgrád számításai szerint Szerbia 2025-re válhat az Európai Unió teljes jogú tagjává, ehhez azonban arra is szükség van, hogy 2023-ig minden szükséges feltételnek eleget tegyen, illetve hogy 2019-ig rendezze a kapcsolatát Koszovóval.

Joksimović elmondta: abban reménykedik, hogy a fejezetek megnyitásának lassulása nem jelenti az ország integrációs törekvéseinek lassulását.

Az eredeti elképzelések szerint már az idén napirendre került volna a a pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó 9. és a halászatra vonatkozó 13. fejezet is, ez azonban brüsszeli források szerint azért nem történt meg, mert túlságosan későn érkeztek meg a javaslatok, így nem volt idő azok megvitatására.