Tegnap este lezárult a licitáció a Vatera nevű magyarországi aukciós portálon, ahol az egyik felhasználó Kádár János egykori sakk-készletét kínálta fel eladásra. Magyarország volt kommunista vezetője, az úgynevezett puha diktatúra névadója a keletnémet elvtársaktól kapta ajándékba a készletet, amely először a kilencvenes években tűnt fel egy árverésen, s vélhetően akkor kerülhetett a mai, az interneten csak pepier álnéven szereplő eladóhoz, illetve rokonaihoz, családjához.
A licitálás most 702 ezer forintnál állt meg, vagyis ennyit kínált érte a nyertes, a smartfortwo_a nicknéven szereplő, nyertes felhasználó.

Az árverésről korábban itt írtunk:

Eladó Kádár János sakk-készlete

Az eladó állítólag bizonyítani is tudja, hogy legális úton jutott hozzá a sakk-készlethez. Az egy forintos kikiáltási ár a licitálásban máris meghaladta a kétszázezer forintot, de december 5-ig, az aukció hivatalos lezárásáig könnyűszerrel elérheti a félmilliót, vagy annál is többet…

Az eladó vélhetően balassagyarmati lehet, ugyanis a megvásárolt sakk-készlet személyes átvételére ezen a magyarországi településen kínált fel lehetőséget. Pepier egyébként eddig kétszázhatvanöt adásvételt bonyolított le a Vaterán, és kilenc semleges értékelés mellett csak pozitív véleményeket fogalmaztak meg vele kapcsolatban mindazok, akiktől ő vásárolt, vagy akiknek már adott el különféle tárgyakat, termékeket.
Smartfortwo_a hozzá képest kezdőnek mondható, hiszen – annak ellenére is, hogy 2010. január 9-én regisztrált a Vaterán – eddig mindössze három adásvétel kötődik a nevéhez, bár figyelemre méltó, hogy mindhárom esetben pozitív értékelést kapott.
Az internetes portál szabályai szerint egyelőre ennyit tudhatunk a lezajlott licitről, illetve a szemünk előtt létrejött adásvételről. Azt, hogy a sakk-készletet mikor és hogyan veszi át a vásárló, már csak akkor tudhatjuk meg, ha ezt az érintettek valamelyike nyilvánosságra hozza. Tény azonban, hogy Kádár János sakk-készletéért az eladó végül jóval magasabb árat kapott, mint amire előzetesen számított, s ez nemcsak néhány gyűjtő elszántságáról, de a magyar társadalomnak a Kádár-korhoz való viszonyulására is szemléletes képet fest.
Rossznyelvek szerint, ha így mennek tovább, s ilyen irányban haladnak tovább a dolgok, hamarosan Kádár János néhány évvel ezelőtt a sírjából ellopott koponyája is feltűnik majd a Vaterán, vagy valamely más hasonló aukciós portálon. Mi a magunk részéről csak arra lennénk kíváncsiak, hogy azért milyen árat kaphatna a potenciális eladó…