A szexuális zaklatás ellen fellépő #MeToo társadalmi mozgalmat választotta idén a Time amerikai magazin az „év emberének”.

Harvey Weinstein procuder, Kevin Spacey színész-rendező és több más neves férfi zaklatási botrányának napfényre kerülése után szexuálisan zaklatott és megtámadott nők milliói osztották meg saját történetüket a világhálón. A mozgalom spontán indult októberben, miután Alyssa Milano színésznő és aktivista egyik facebookos ismerőse barátjának javaslatára a következő üzenetet írta ki a Twitter mikroblog portálra: „Ha benneteket is ért szexuális zaklatás vagy bántalmazás, írjátok ki válaszul erre az üzenetre, hogy engem is” (me too). Az üzenetre két nap alatt közel egymillióan válaszoltak.

A #MeToo mozgalmat Tarana Burke aktivista alapította meg a Twitteren egy évtizede, hogy felhívja a figyelmet a szexuális erőszakra.

A Time szerdán az NBC televízió Today című showműsorában ismertette az idei év emberét, amelynek műsorvezetőjét, Matt Lauert a múlt héten menesztették zaklatási vádak miatt.

Donald Trump amerikai elnök, akit szintén több nő vádolt meg helytelen szexuális magatartással, a második helyen végzett. Trump tagadta, hogy bármi hasonlót követett volna el.

A harmadik helyet Hszi Csin-ping kínai elnöknek ítélték oda.

Az év emberének kihirdetésével egy időben jelent meg a The New York Times című napilapban egy tényfeltáró írás azokról a cinkosságokról, amelyek lehetővé tették, hogy a 65 éves Weinstein éveken át zaklasson nőket. Ashley Judd, Rose McGowan, Angelina Jolie színésznőkön kívül közel száz nő vádolta meg a producert zaklatástól a nemi erőszakig terjedő szexuális visszaélésekkel. Weinstein ügyvédei útján tagadta a vádakat, s bár több vizsgálat is indult ellene New Yorkban, Los Angelesben és Londonban, egyelőre nem emeltek ellene vádat, tudatja az MTI