A Nemzetközi Olimpia Bizottság kizárni nem merte a doppingbotrányokba belebukott oroszokat a téli olimpiáról, csak felfüggesztette őket, semlegesként lehetnek ott Dél-Koreában, tudatta kedden este az Index.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) az államilag szervezett doppingolás miatt felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot. A 2018-as téli olimpián az orosz sportolók semlegesként, az olimpiai zászló alatt indulhatnak csak. A győztes sportolóiknak az olimpiai himnuszt játszhatják le. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség is hasonló szankciókat használt az idei világbajnokságon.

A végrehajtó bizottság szigorú feltételeket határoz meg azoknak az oroszoknak, akik indulni akarnak Phjoncshangban. Egy külön testület jelöli ki azokat a sportolókat, akik résztvevők lehetnek. Az olimpiai előtt több doppingkontrollon kell majd átesniük.

A sportolók mellett a sportvezetőket is erősen megszűrik. A 2018-as téli olimpián nem vehetnek részt azok, akik a 2014-es játékokon vezették az orosz olimpiai csapatot. Az orosz sportminisztériumból senki sem akkreditálhatnak Dél-Koreába. A korábbi sportminiszter, aki egyébként most a futball-vb szervezőbizottságát vezeti, Vitalij Mutko pedig egyetlen további olimpián sem vehet részt. Korábbi helyettese, Jurij Nagornyik is ezt a büntetést kapta. Az Orosz Olimpiai Bizottság elnökének, Alekszandr Zsukovnak felfüggesztették NOB-tagságát.

A NOB 15 millió dollár megfizetésére is kötelezi Oroszországot. Kifizettetik velük az ellenük folyó nyomozás költségeit, és ebből a pénzből megy majd a globális doppingellenes harc finanszírozására is.

„Ez egy példa nélküli támadás volt az olimpiai játékok és sport integritása ellen. A NOB végrehajtó bizottsága a megfelelő eljárást követve, arányos szankciókat szabott ki rendszerszintű manipuláció ellen, miközben megvédte a tiszta sportolókat. Sportolóként nagyon sajnálom azokat a tiszta sportolókat, legyenek bármelyik olimpiai bizottság tagjai, akik áldozatai voltak ennek a manipulációnak. A sportolói bizottsággal azon fogunk dolgozni, hogy kárpótoljuk őket azokért a pillanatokért, amelyekről lemaradtak a célban vagy a dobogón” – nyilatkozta Thomas Bach, NOB-elnök.

Már 2015-ben tudni lehetett, hogy a szocsi olimpia éremtáblázatát megnyerő Oroszország a helyszínen is manipulálta a mintákat, nem voltak tiszták a sportolóik, de ezért a büntetéseket csak az utóbbi hetekben kezdték el kiosztani.

Szinte minden napra jut bejelentés, már 25 orosz téli olimpikont tiltottak el, sokakat örökre, és fosztották meg őket érmeiktől és helyezéseiktől.

Oroszországtól eddig négy aranyat, hat ezüstöt és egy bronzot vettek el, emlékeztet az Index.