Egyelőre ismeretlen okból Magyarországra menekült egy ankarai ifjúsági néptáncegyesület 11 tagja – jelentette kedden a Dogan török hírügynökségre hivatkozva az MTI.

A Sözcü című török ellenzéki napilap kiemelte: először fordult elő, hogy nemzetközi fesztivál keretében egy csoport Törökországból külföldre menekül.
Az összesen 16 fős csoport november 5-e és 10-e között fellépett egy budapesti rendezvényen. Vissza azonban csak öten tértek Törökországba. A táncosok átlagéletkora 20 év feletti.
Ahhoz, hogy az egyesület külföldre utazhasson, a törvény értelmében először a Török Néptáncszövetséghez (THOF) nyújtott be kérelmet. A jóváhagyást követően a csoporttagok számára az ankarai rendőrség szolgálati útlevelet állított ki. Ezek birtokában a táncosok viszont már a rendezvény előtt, november 1-jén Budapestre utaztak.
Ugyanennek az egyesületnek egy csoportja júliusban Bosznia-Hercegovinában lépett fel, de onnan még mindegyikük hazatért.
A Török Néptáncszövetség (THOF) idén 86 különböző egyesületnek és klubnak engedélyezte, hogy külföldi rendezvényen vegyen részt – írta a hírügynökség. Egyúttal rámutatott, hogy a szóban forgó csoport minden tagjának friss volt az engedélye.
Az ankarai főügyészség nyomozást indított az ügyben.

(A borítókép illusztráció)