A jövő évi költségvetési tervezet kiegyensúlyozott, a hiány kicsi, és ez jó, de az államkassza jó állapotát nem sikerült kihasználni, hogy a nyugdíjakat visszaállítsák a 2014 előtti szintre – jelentette ki Pavle Petrović, a Szerbiai Fiskális Tanács elnöke, tudatja az N1.

A szerb parlament pénzügyi, költségvetési és a közjavak költésének ellenőrzésével foglalkozó bizottságának értekezletén Pavle Petrović elmondta: a tervezett alacsony hiány lehetővé teszi az államadósság két százalékpontos csökkentését jövőre, a GDP 65 százalékáról 63 százalékra, de ez továbbra is igen magas arányt jelent, amelyet tovább kell faragni. Pavle Petrović nehezményezte azt is, hogy a beruházásokra szánt pénz zöme infrastrukturális beruházásokra megy, nem pedig oktatásra, egészségügyre és a fenntartható fejlődésre.

A költségvetésből a legtöbb pénzt jövőre a véderőminisztérium és a belügyi tárca kapja, de Pavle Petrović nehezményezte, hogy nem derül ki, hogy mire tervezik elkölteni az eszközöket, „ezt pedig fontos lenne tudni, mert a vízvezeték és a szennyvízelvezetés is rossz állapotban van“. A Fiskális Tanács nehezményezi azt is, hogy az átlagnyugdíjak szintjét nem állították vissza a csökkentés előtti szintre, noha az akkori válság már nem jellemzi az államháztartást.

„A nyugdíjakat szerzett jog alapján folyósítják, azok a járulékok befizetésének mértékéhez kötődnek, és jogilag megkérdőjelezhetőek lennének, ami további költségeket eredményezne. Nem igazolt a nyugdíjcsökkentésre vonatkozó ideiglenes intézkedések további fenntartása“ – emelte ki Pavle Petrović, aki azt is kifogásolta, hogy nem szűnt meg a közszférában való foglalkoztatás tilalma. Egyúttal azt is nehezményezte, hogy a közszférában dolgozók bérei az ország gazdasági erejét felülmúlják.