Donald Trump amerikai elnök döntése értelmében az Egyesült Államok kilép annak az ENSZ-megállapodásnak az előkészítő munkálataiból, amely a menekültek és migránsok helyzetén segítene. Trump a megállapodást összeegyeztethetetlennek tartja saját bevándorlási politikájával.

Az amerikai ENSZ-misszió szombaton tájékoztatta a világszervezet főtitkárát, hogy az Egyesült Államok befejezi részvételét a migrációs világegyezmény előkészületeiben.

Az átfogó paktum elkészítéséről tavaly szeptemberben egyhangúlag döntött az ENSZ Közgyűlése. A részletes javaslatot az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának kell elkészítenie és 2018-as évi jelentésének részeként beterjesztenie.

A megállapodás rögzíti azokat a nemzetközi alapelveket, amiket tiszteletben kell tartani a menekültekkel és bevándorlókkal szembeni eljárást illetően, beleértve az ideiglenes elhelyezésükre és a hazatérésük támogatására vonatkozó szabályokat is. Az egyezménynek része lesz egy részletes cselekvési program.

Az amerikai közlemény szerint a megállapodást konszenzussal szándékozzák elfogadni már 2018-ban.

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet leszögezte: az Egyesült Államok világelső a menekültek támogatásában és ezt a szerepét meg is kívánja őrizni. A bevándorlásra vonatkozó döntéseket azonban az amerikaiaknak maguknak kell meghozniuk, azokba más nem szólhat bele. Szerinte a tavaly szeptemberi nyilatkozatban tükröződő globális szemlélet nem egyeztethető össze az Egyesült Államok szuverenitásával.


FRISSÍTÉS (2017. december 3.):

Az ENSZ első reakciója a Közgyűlés soros elnökének, Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszternek a szóvivőjétől érkezett, aki Lajčák nevében sajnálkozását fejezte ki az amerikai döntés miatt és kritikusan fontosnak nevezte az Egyesült Államok részvételét az ilyen fontos nemzetközi megállapodások kidolgozásában.