A hágai Nemzetközi Törvényszék szerdán nem Horvátország és a horvát nép felett ítélkezett; Horvátország nem volt agresszor és éppen ez az ország tette a legtöbbet az egységes Bosznia-Hercegovina megmaradásáért – mondta csütörtökön Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfő.

A köztársasági elnök sajtótájékoztatón kommentálta a Horvátország szempontjából kedvezőtlen ítéletet, illetve az egyik elítélt, Slobodan Praljak tábornok tárgyalóteremben elkövetett öngyilkosságát.

A szerdai hágai ítélethirdetéskor a horvát elnök Izlandon járt, de megszakította útját és hazautazott. Sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a horvátok védekeztek elsőként a nagyszerb agresszió ellen. „Horvátországot Slobodan Milošević volt jugoszláv és szerb elnök »Nagy Szerbiája« és  a jugoszláv néphadsereg támadta meg, Horvátország senkit se támadott meg” – hangsúlyozta Grabar-Kitarović. Az államfő úgy látja: Horvátország (élén Franjo Tudjman akkori elnökkel) az Egyesült Államokkal karöltve tett a legtöbbet Bosznia-Hercegovina területi egységéért és államként való fennmaradásáért, minden tekintetben elismerte az ottani függetlenségi referendumot.

A horvát államfő részvétét fejezte ki Slobodan Praljak családjának, hangsúlyozva, hogy a tábornok inkább feláldozta az életét, mint hogy elítéltként élje az életét olyan cselekmények miatt, amelyekről hitte, hogy nem követte el azokat. „Tette mély nyomot hagy a horvát nép szívében, a Hágai Nemzetközi Törvényszéknek pedig örök dilemmát hagyott, hogy teljesítette-e feladatait”.

„Nekünk, horvátoknak képeseknek kell lennünk elismerni, hogy egyes boszniai nemzettársaink bűncselekményeket követtek el és hogy azért felelniük kell. Igazságtalan ugyanakkor, hogy nem kaptak ugyanilyen büntetést a boszniai horvátok elleni bűncselekményeket elkövető bosnyák és szerb elkövetők” – tette hozzá az elnök, kiemelve: mindettől függetlenül Bosznia-Hercegovina minden polgárának, különösen a föderációban élő horvátoknak és bosnyákoknak felül kell emelkedni mindezen. „Mindent megteszek, hogy a szerdai ítélet ne rontsa kapcsolatainkat és a lehető legrövidebb időn belül ellátogatok Boszniába” – mondta az államfő.

Kolinda Grabar-Kitarović arról is beszélt, hogy úgy tűnik, a hágai törvényszék elfelejtette megvalósítani feladatát, azt, hogy igazságot szolgáltasson a bűncselekmények áldozatai számára. Meglátása szerint a törvényszék hibásan tolmácsolta feladatát és nem igazságszolgáltatásként, hanem politikai döntéshozóként lépett fel. „Minden háborús borzalom, amely Horvátországot és Bosznia-Hercegovinát sújtotta, ugyanonnan eredt: Slobodan Milošević bűnös rezsimjéből. Sajnos, a parancsokat osztogatókat nem vonták eljárás alá és nem büntették meg” – emlékeztetett az államfő, hozzátéve: a bűnökkel a jövő érdekében kell szembesülni. „Horvátország ezt megtette, megteszi és ezt várom el másoktól is” – mondta.