A nyugat-balkáni országoknak hat évtizedre lesz szükségük ahhoz, hogy elérjék az uniós tagországok jövedelmi szintjét, amennyiben gazdasági növekedésük olyan ütemű lesz, mint az 1995-2015 időszakban. Ha viszont gyorsul a növekedés, akkor ez két évtizedre csökkenhet – áll a Világbank legfrissebb elemzésében, amelyet Bécsben ismertettek.

Linda van Gelder, a pénzintézet nyugat-balkáni térségért felelős igazgatója szerint az elmúlt évek során az érintett országok haladtak ugyan előre a közpénzügyek reformja terén és a gazdasági növekedés generálásában, de a lakosság ennek hatását még nem érzi.

Hozzátette: 2008 előtt a nyugat-balkáni országok gazdasági növekedése éves szinten 5-6 százalékos volt, ami a pénzügyi válság után megfeleződött. A Világbank szerint a térségnek új növekedési modellre van szüksége, amely a nagyobb termelékenységen, a beruházásokon, a nagyobb exporton és a magánszektor nagyobb részesedésén alapszik. Kiemelték, a térség országainak gazdasági együttműködése növelheti a kivitel részarányát a GDP-ben, a kivitelt pedig duplázni kell, ha szeretnénk elérni az EU kisebb tagországainak szintjét.