November utolsó délutánján kilencedik alkalommal indult útjára a budapesti fényvillamos, amely az ünnepi időszakban közlekedik a főváros kiemelt vonalain. Idén különösen sok vonalon fog feltűnni a „csillamos”, igyekezve behálózni az egész várost, Újpalotától Kamaraerdőn át Hűvösvölgyig. Legsűrűbben a 2-es és a 19-es vonalán, vagyis a Duna két partján jár majd.

A nosztalgiavillamos szerelvényeit a két utolsó UV (U típusú, távvezérelhető rövidítésből) „példány” alkotja, amelyek még közlekedhetnek. Ez a típus 1964-65 óta futott a budapesti pályákon, és pont tíz éve vonták ki a forgalomból.

A mai megnyitón Bolla Tibor, a BKV elnök-vezérigazgatója és Dabóczi Kálmán, a BKV vezérigazgatója bocsátotta útjukra a villamosokat. Szerintük ezek a járatok mindent megérnek és a vállalat nem is spórol rajtuk, hiszen Budapestnek külön attrakciót jelentenek. De erre nem is nagyon van szükség, mert takarékos LED izzókkal felszerelt járművekről van szó, amelyeken 39 200 égő alkot 3500 méternyi fényfüzért.

Fényvillamosozni 2018. január 7-ig lehet, amihez nem kell különleges menetjegy: normál jeggyel és bérlettel is lehet nosztalgia-utazni.

Magyarország más városaiban is indul fényvillamos: Miskolc, Debrecen és Szeged villamosait is ünnepi díszbe öltöztetik a közlekedési vállalatok.