Érkeznek a reakciók minden érintett oldalról a mai hágai ítéletre, különösen pedig az egyik elítélt, Slobodan Praljak cselekedetére, aki, miután szembesült vele, hogy 20 év börtönre ítélik, mérget ivott és egy órával később meg is halt.

Andrej Plenković horvát kormányfő határozottan tagadta, hogy Horvátország részese lett volna egy boszniai bűntársulásnak, ugyanakkor a Mladić-ítélettel is párhuzamot vont.

Az ítélet értelmében egy bűntársulás létezett, amelynek célja a muzulmán lakosság elűzése volt Herceg-Bosznia területéről, ennek élén pedig Franjo Tuđman néhai horvát elnök és munkatársai álltak.

Plenković szerint tévesen értékelték Horvátország szerepét, nem igaz, hogy bűncselekményeket követtek el. Bejelentette, hogy a horvát kormány áttekinti azokat a jogi és politikai mechanizmusokat, amelyekkel elvitathatja az ítélet egyes állításait. Ugyanakkor, feltette a kérdést, hogyan lehetséges, hogy a Ratko Mladić elleni ítéletben nem találták meg Szerbia szerepét, míg ebben az esetben megállapították Horvátország és a horvát elnök felelősségét.

Plenković szerint Bosznia-Hercegovinát a nagyszerb agresszió veszélyeztette, míg az ország és Horvátország között aláírt szerződés létezett a boszniai terület használatáról a szerb fegyveres erőktől történő védekezés céljából.

A szerb hatalom részéről elsőként Aleksandar Vulin védelmi miniszter reagált, aki szerint a döntés megállapítja, mi történt azokon a területeken, ahol a horvátok és a bosnyákok nem voltak szövetségesek, de mint mondja, ahol együtt harcoltak a szerbek ellen, ott semmiféle büntetést nem mondtak ki. Szerinte csak a szerbek ellen elkövetett bűncselekményekért nem ítéltek el senkit.

Nem maradt el Vojislav Šešelj radikális pártvezér reakciója sem. Szerinte Praljak ugyan ellenség volt, de amit tett az hősi cselekedet, ami tiszteletet érdemel.