Megerősítette elsőfokú ítéletét egykori boszniai horvát katonai és politikai vezetők ügyében szerdán a hágai törvényszék.

Jadranko Prlićnek, az egykori Horvát Védelmi Tanács volt vezetőjének, az önkényesen kikiáltott Herceg-Bosznia kormányfőjének az ügyében a bíróság teljes egészében elutasította a fellebbezést és megerősítette a 25 éves börtönbüntetést. Ezzel azt is újra megállapította, hogy Prlić szervezett bűntársulás keretében követett el háborús bűnöket.

A bíróság fellebbviteli tanácsa megerősítette a hat vádlott esetében, hogy Bosznia-Hercegovina területén nemzetközi fegyveres összetűzés történt, megszállás állapotával, és megerősítette a horvát bűntársulás létezését, amelynek célja az ország egy részének etnikai tisztogatása volt.

Ez azt jelenti, hogy az elsőfokú ítélet szabályosan állapította meg, hogy Horvátország ellenőrzés alatt tartotta Bosznia-Hercegovina területének egyes részeit Herceg-Bosznia testületein keresztül, ami megerősíti, hogy megszállás történt.

Bruno Stojić esetében, aki a Védelmi Osztály vezetője volt és a herceg-boszniai fegyveres erők összeállításáért felelt, szintén megerősítették az első fokon kirótt 20 éves börtönt.

Slobodan Praljak a Horvát Védelmi Tanács főtörzsének vezetője esetében szintén az első fokú büntetést erősítette meg a tanács, ami 20 év börtönt jelent. Ekkor Praljak kiabálni kezdett, majd védői azt mondták, a vádlott mérget ivott, ezt követően a bíró szünetet rendelt el.

Az elsőfokú ítéletek 2013-ban születtek meg. Akkor Jadranko Prlić, az 1991-ben egyoldalúan kikiáltott Herceg-Boszniai Horvát Köztársaság „kormányfője” és öt társa – köztük Slobodan Praljak nyugalmazott tábornok, a horvát védelmi minisztérium volt helyettes vezetője és Milivoj Petković volt vezérezredes – felelős az 1990-es évek elején boszniai muzulmánok ellen tömegesen elkövetett súlyos bűncselekményekért, emberölésekért, kínzásokéért, nemi erőszakért. A bíróság továbbá megállapította Horvátország akkori vezetőinek felelősségét is a bűnös szándékkal alakult csoport által elkövetett bűncselekményekben.

Prlić első fokon 25 év börtönbüntetést kapott, Praljak és Petković 20-20 évet, a másik három vádlottat 20, 16 és 10 év szabadságvesztésre ítélték.