Fokozottabb hisztéria kísérte horvát részről a szerdai hágai ítélethirdetést, mint egy héttel korábban Mladić perének befejezését. Mostarban kedden este imagyülekezetet tartottak, ahol a vádlottak felmentéséért könyörögtek és gyújtottak gyertyát. Ezt többek között a boszniai ferences rendiek is elítélték, akik szerint a vallást politikai célokra használják fel, szerintük az áldozatokért kellene imádkozni, nem pedig azokért, akik háborús bűnöket követtek el.

Az imagyülekezetet a Horvát Remény Szíve Egyesület és számos honvédő horvát szervezet szervezte, azon néhány tucat polgár vett részt, akik gyertyát gyújtottak a vádlottakért.

Mint azóta kiderült, hiába imádkoztak, ugyanis a hágai törvényszék fellebbviteli tanácsa megerősítette az elsőfokú ítéletet, ez pedig azt jelenti, hogy Horvátország részese volt a boszniai háborúnak, a független horvát állam néhai elnöke Franjo Tuđman pedig Herceg-Bosznia vezetőivel együtt szervezett bűnügyi társulás részese volt.

A döntéshozatalt és Praljak mutatványát követően, aki állítólag mérget ivott, Zágrábban a horvát Szábor ülése is megszakadt.

Mint arról korábbi hírünkben beszámoltunk, miután a bíró kihirdette, hogy a vádlottak egyike Slobodan Praljak egy üvegcséből valamilyen folyadékot ivott meg, amiről azt állította, méreg. A galériában ülők arról számoltak be, hogy Praljak, miután megitta a folyadékot, úgy ült, mint akinek nagy fájdalmai vannak. A mentők tíz perccel később értek a bíróság épülete elé, majd mentőhelikopter is érkezett az elítélt átszállítására. Reanimációs csapat vonult be a szobába, ahová Praljakot a tárgyalóteremből kivezették.

A legutolsó hírek szerint Praljak kritikus állapotban van, újjáélesztik.

Incidens Hágában: Az egyik vádlott azt állítja, mérget ivott

Megerősítette elsőfokú ítéletét egykori boszniai horvát katonai és politikai vezetők ügyében szerdán a hágai törvényszék. Jadranko Prlićet, az egykori Horvát Védelmi Tanács volt vezetője, az önkényesen kikiáltott Herceg-Bosznia kormányfője esetében teljes egészében elutasították a fellebbezést és megerősítették a 25 éves börtönbüntetést, vagyis azt, hogy szervezett bűntársulás keretében követett el háborús bűnöket.