Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője üdvözli, hogy írásbeli kérdése nyomán Pintér Sándor belügyminiszter ígéretet tett a röszkei határátkelőhely forgalmának zavartalan biztosítására. A kérdés beadása után a határon tapasztaltak visszaigazolják, hogy Pintér Sándor intézkedett, így látványosan gördülékenyebb lett az ügyintézés – olvasható az Együtt honlapján.

Mint írják, szabadkai látogatásukkor arra hívta fel a Magyar Mozgalom az Együtt delegációjának figyelmét, hogy a magyar-szerb közúti határátkelőhelyeken, különösen a Röszke és Horgos közötti autópálya átkelőnél, áldatlan állapotok uralkodnak, mivel a rendelkezésre álló folyosók nagyobb része egyszerűen zárva van. Ezt követően hazaútjukon az Együtt politikusai maguk is tapasztalták a tarthatatlan helyzetet. A probléma egyszerűen orvosolható lenne a kapacitások kihasználásával. Éppen ezért Szabó Szabolcs Pintér Sándor belügyminiszterhez fordult, hogy megtudja: mit kíván tenni annak érdekében, hogy a meglévő határátkelőhelyeket, különösen a Röszke-Horgos közötti autópálya határátkelőt, teljes kapacitással tudják működtetni?

A belügyminiszter válaszában arról ír, hogy a Röszke Autópálya-határátkelőhely maximális áteresztőképességgel történő üzemeltetése céljából a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség állományának megerősítésére került sor. A határrendészeti erők feladatellátását szükséges és elégséges létszámban biztosítják. Pintér Sándor biztosította, hogy a rendőrség megteszi a szükséges intézkedéseket a határátkelőhelyek forgalmának zavartalan biztosítása érdekében.

Szabó Szabolcs üdvözli Pinér Sándor válaszát. Amennyiben a napi vagy heti rendszerességgel Magyarországra ingázó magyarok megunva a több órás várakozási időt, inkább Magyarországra költöznek, az a rohamosan fogyatkozó szerbiai magyarság további fogyását idézheti elő. Ezért is rendkívül fontos a határátkelőhely zavartalan működésének biztosítása. A kérdés beadása után a határon tapasztaltak visszaigazolják, hogy Pintér Sándor intézkedett, így látványosan gördülékenyebb lett az ügyintézés.

A problémára a Magyar Mozgalom hívta fel az illetékes magyarországi szervek figyelmét. A Pintér Sándor magyar belügyminiszterhez, valamint az anyaország belgrádi nagykövetéhez és szabadkai főkonzuljához címzett levélben a szervezet az illetékesek közbenjárását kérte.

Magyar Mozgalom: Családokat szakíthat szét a határok átjárhatatlansága

Jelentősen megnőtt azon vajdasági magyarok száma, akik külföldön dolgoznak, de hetente, kéthetente ingáznak, hogy családjukkal lehessenek. A magyar-szerb országhatáron hónapok óta tapasztalható fennakadások, a többórás várakozás esetén fennáll a veszély, hogy a meglévő gyakorlat az ingázás feladását, további családok elköltözését, a szülőfölddel ápolt kapcsolatok intenzitásának csökkenését eredményezi – áll abban a levélben, amelyet a Magyar Mozgalom intézett Pintér Sándor magyar belügyminiszterhez, valamint az anyaország belgrádi nagykövetéhez és szabadkai főkonzuljához.