„Bár nagyon medve párti vagyok, de ez a mackó több mind 47 marhát (tehenet) és több mind 100 juhot ölt meg 3 év alatt. Évekig tartott rettegésbe 3 települést. Rengeteg vadkamera fotóval, fényképpel bizonyított, hogy ez a medve nem hétköznapi medve. Évek kellettek elteljenek és rengeteg kár, hogy engedélyezzék a medve kilövését. Ez az első medve amit Hargita megyének engedélyeztek az elmúlt 3 évben.

Lassan két hete, de hivatalosan van és nem titok ezért is a nagy sajtó nyomásnak engedve, igen én vagyok az a vadász ki elejtette. Inkognitóba szerettem volna tartani, nem kérkedni vele. Egyben büszke is vagyok mivel egy 517 pontos trófea tulajdonába vagyok” – írta Facebook oldalán Egyed Zsolt erdélyi vadász, hírül adva, hogy kilőtte a megyét rettegésben tartó medvét.

Hargita és Kovászna megyékben évek óta egyre súlyosabb gondot jelentenek az egyre bátrabb medvék, amik az utóbbi időben több településre is bemerészkedtek. Nemcsak a haszonállatokra, hanem már az emberekre is veszélyt jelentettek – írja a 444.hu.

Hosszú engedélyeztetési eljárás után idén ősszel a román környezetvédelmi hatóságok végül engedélyezték, hogy Kovászna megyében 10, Hargita megyében pedig 7 medvét kilőjenek. Ez nem azt jelenti, hogy bármelyik állatot ki lehet lőni, hanem vadkamerákkal azonosított, bizonyítottan kárt okozó medvéket szabad csak elejteni.

Ez történt a vadász által elejtett – a koponyaméret alapján számított – 517 pontos trófeát jelentő medvével is.