Hétfőn még arról adtunk, hírt, hogy a Večernje Novosti, amely a kilencvenes években is jeleskedett a Szerbia elleni összeesküvések leleplezésében, felfedte, hogy a bosnyák Bakir Izetbegović titokban muzulmán fiatalokat képez ki és fegyverez fel a szerbek elleni háborúra, kedden pedig máris szállítják az újabb leleplezést. Mint írják, a térség országainak titkos ügynökei elözönlik Szerbiát és a boszniai szerb entitást, hogy a szerbek érdekei ellen ténykedjenek.

A szerb média ismét háborúra uszít Boszniában

A kilencvenes évek elejét, a háborús fegyvercsörtetést idézi a belgrádi Večernje novosti, amely a napokban arról írt, hogy Bakir Izetbegović, a boszniai elnökség bosnyák tagja illegális katonaságot képez ki a szerbek ellen. A lap szerint a kiképzésen 9000 muzulmán fiatal vesz részt.

A lap szerint ezt nyugati hatalmi központok rendelték el a környékbeli országok hírszerző szolgálatainak. A szerbellenes offenzíva középpontjában a Novosti szerint a boszniai Szerb Köztársaság aláásása, Szerbiának a keleti országokkal fennálló gazdasági kapcsolatainak veszélyeztetése valamint belföldi feszültségek keltése szerepel.

Szinte meg sem kell lepődnünk azon, hogy az egész megmozdulás hátterében a CIA áll, a titkos találkozóra pedig – amelyről a Novosti információkat szerzett – Podgoricán került sor. Hol is máshol, hiszen a galád feketehegyiek betagosodtak a NATO-ba. A lap szerint a találkozón Horvátország, Macedónia, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó és Montenegró képviselői vettek részt, ők dobják be ügynökeiket Szerbia és a boszniai szerb entitás ellen.

A lap visszautal korábbi felfedezésére is, ugyanis, mint írják, az akciócsomag része Bakir Izetbegović illegális katonaságának felállítása, Horvátország felfegyverzése és a szerbellenes retorika fokozása valamint a koszovói hadsereg megalakítása.

A lap megszólaltatta Ljuban Karan katonai elemzőt is, aki szerint az USA és a NATO akciójának sikertelensége esetén akár a fegyveres agresszió is elképzelhető.

A Večernje Novosti élén szeptember óta az a Milorad Vučelić áll, aki a Szerbiai RTV vagyis az RTS élén abban az időszakban, 1991-92-ben állt, amikor ez a tévécsatorna a leghabzóbb szájú háborús uszítással foglalkozott. A jelek szerint a lapnál ismét beveti majdnem 30 évvel ezelőtti módszereit.

Vissza a ’90-es évekbe: Milorad Vučelić a Večernje novosti élén

Teljes gőzzel zajlik az aktuális hatalom részéről a kilencvenes évek restaurációja. A legfrissebb lépés ezen az úton Milorad Vučelić kinevezése a Večernje novosti napilap és a Novosti cég minden kiadványa élére. Aki esetleg nem emlékezne a nevére, ő állt Milošević fénykorában a Szerbiai RTV vagyis az RTS élén abban az időszakban, 1991-92-ben, amikor ez a tévécsatorna a leghabzóbb szájú háborús uszítással foglalkozott.