„Mi vagyunk itthon!” – állt azoknak a szlovák munkásoknak a transzparensén, akik a munkahelyükön egyre nagyobb számban megjelenő szerbiai kollégáik ellen tüntettek Szereden. A fuvarozással és raktározással foglalkozó cég alkalmazottai azért elégedetlenek, mert munkaadójuk inkább szerbeket alkalmaz, mondván, ők jóval olcsóbban is elvégzik a munkát, mint a szlovákok – írja az inforadio.hu.

A demonstráción részt vevő mintegy hetven munkás azt állítja, azért tüntettek, mert 2015 óta folyamatosan nő a szerb vendégmunkások száma a cégben, és mára a dolgozók 80 százalékát a Balkánról érkezők alkotják. A tüntetők a probléma egyik okát abban látják, hogy míg egy nyolc órás műszakban dolgozó hazai munkás havi bruttó 650 eurós fizetés kap, addig a szerbek akár 100-150 euróval kevesebbel is beérik, ráadásul ők ezért a pénzért akár 12 órás műszakban is hajlandók dolgozni, és az étkezési utalványért csak feleannyit kell fizetniük, mint a hazaiaknak.

A szlovák alkalmazottak attól tartanak, ha ez így megy tovább, elveszíthetik állásukat, noha ők azok, akik betanították a Balkánról érkezőket. A másik problémát a nyelvi nehézségek okozzák, és gyakori, hogy a szerbek nem viselkednek a társadalmi normáknak megfelelőn. „Sokszor előfordul, hogy kábítószer hatása alatt vannak és ápolatlanok” – panaszkodott egy tüntető, egy másik pedig azt mondta, egyedüli szlovákként dolgozik a részlegén, és elég nehéz a szerbekkel a kommunikáció. „Jobban örülnék, ha szlovákokkal dolgozhatnék együtt” – tette hozzá.

Az elégedetlenkedők állítják, nem félnek amiatt, hogy bírálni merik a céget, attól viszont már sokkal jobban tartanak, hogy azért fogják elveszíteni az állásukat, mert a harmadik országból érkezők kiszorítják őket.

Ján Richter szlovák munkaügyi miniszter épp a múlt héten jelentette be, hogy egyetért ugyan a külföldi munkaerő nyugat-szlovákiai importjával, de először az ország saját álláskeresői számára akarnak munkát találni. A tárcavezető közölte, ezt feltételül szabták a Nyitra mellett üzemet létesítő Jaguar-Land Rover autógyárnak is. „Három toborzó kört tervezünk a brit autógyár esetében, s majd azt követően beszélünk arról, hogy az Európai Unióból vagy harmadik országokból külföldi munkaerő is érkezhet-e hozzánk” – hangsúlyozta Ján Richter.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy Szlovákiába a legtöbb vendégmunkás Szerbiából érkezik, 8500-an vannak. A szlovák és cseh cégek az elmúlt két évben komoly munkaerőhiánnyal küszködnek az alacsony munkanélküliség miatt illetve azért, mert az ország polgárai bizonyos munkákat elutasítanak, vagy pedig az adott bérért nem vállalják el.

8500 szerbiai állampolgár dolgozik Szlovákiában

A szerbiai állampolgárok a legnépesebb vendégmunkások Szlovákiában, közölte a szlovák Munkaügyi, Szociális és Családjogi Központ. Ez egyben azt is jelenti, hogy egy év alatt megkétszereződött a Szlovákiában dolgozó szerbiaiak száma, ugyanis egy évvel ezelőtt még 4300-an voltak. Szerbia polgárai után a második helyen minimális lemaradással a romániai polgárok állnak, akik valamivel kevesebben vannak, mint 8500-an, ami a tavalyi évhez képest 1100-al több.