A kilencvenes évek elejét, a háborús fegyvercsörtetést idézi a belgrádi Večernje novosti, amely a napokban arról írt, hogy Bakir Izetbegović, a boszniai elnökség bosnyák tagja illegális katonaságot képez ki a szerbek ellen. A lap szerint a kiképzésen 9000 muzulmán fiatal vesz részt.

A lap, a már jól ismert „jól értesült forrásokra” hivatkozva azt írja, hogy több mint 9000 18 és 35 év közötti bosnyák fiatal vett részt lövészeti és harcászati kiképzésen, ötezren pedig már egyenruhát és hadi felszerelést is magukhoz vettek.

A névtelen forrás szerint „az egykori bosznia-hercegovinai hadsereg volt tábornokai, akik többségében a Demokratikus Akciópárt tagjai, november elején a Jablanica tónál tartottak egyeztetést, ahol az elmúlt fél év kiképzési eredményeit vitatták meg.

A Novosti szerint az illegális kiképzésbe számos lövészegyesületet bevontak, amelyeket csakis erre a célra alakítottak. A fiatalokat a lap szerint 7-12 napon át oktatták szarajevói, tuzlai, zenicai, bihaći, maglaji gyakorlópályákon.

Azt írják, az egész hadművelet agya Bakir Izetbegović, aki pénzt is ígért, mert szerinte ez a fajta felkészülés fontos lehet a bosnyákok megőrzése szempontjából.

A Večernje Novosti térképe

A fenti információkat Bakir Izetbegović „badarságnak” nevezte és szerinte a valóságban nyilván azoknak vannak ilyen terveik, akik ezeket az információkat terjesztik a médiában.

A bosnyák politikus az N1-nek azt mondta, nyilvánvaló, hogy Szerbiából és a boszniai szert entitásból jönnek az ilyen mesék, ők azok akik repülőgépeket vásárolnak, fegyverkeznek, Bosznia szétverésével, referendummal fenyegetőznek, háborús bűnösöket tüntetnek ki és ünnepelnek.

Kiemelte, a bosnyákok semmi olyat nem tesznek, ami ismét konfliktusokhoz vezetne Boszniában és a régióban.

Dragan Mektić boszniai védelmi miniszter azt mondta, elemezni fogják a helyzetet és utánajárnak ezeknek az állításoknak, de szerinte az Izetbegović illegális hadseregéről szóló információ számos logikai bukfencet tartalmaz. Szerinte ugyanis 9000 fiatal kiképzése nem kivitelezhető úgy, hogy erről a biztonsági szolgálatok ne tudnának. Hozzátette: azon politikusok, akik háborús uszító kijelentéseket tesznek, nem akarnak jót egyiknek se a három államalkotó boszniai nép közül.