Asgardiának nevezik a világ első, a föld nevű bolygó lakói által is ismert űrkirályságot, amelynek már van saját zászlaja, alkotmánya, himnusza, sőt uralkodója is. A galaktikus birodalom mintegy száznegyvennégyezer állampolgára épp most fejezheti véleményét és akaratát, politikai meggyőződését a parlamenti választásokon. Talán ez is lehet az egyik apropója annak, hogy Asgardia űrkirályság december elején földkörüli pályára állítja első – egyelőre még csak cipős doboznyi méretű – műholdját is, az Asgardia-1-et, amelyet a Nemzetközi Űrállomásról helyeznek üzembe. Mint a 444.hu internetes portál nemrég beszámolt róla, Asgardia egy azerbajdzsáni-orosz iparmágnás, Igor Ashurbeyli fejében született meg, aki kitalálta, hogy – az utánozhatatlan Sztevanovity Dusán szavaival élve – kell ott fenn egy ország.

Az Asgardia-1 műhold (egy pár cipő bőven elférne benne…)

Az űrkirályság nemrég egy petícióval fordult az ENSZ-hez, amelyben az elismerését kérvényezte. Eddig száznegyvennégyezren kaptak állampolgárságot a Föld nevű bolygó szinte minden részéről. Ashurbeyli szerint a legtöbben Törökországból és Kínából jelentkeztek. A BuzzFeed nevű angol nyelvű internetes portál asgardiai tudósítása azonban hangsúlyozza, hogy a nemzetközi jog ma ismert szabályai szerint egy államnak a népességen és a hatalmi rendszeren túl alapvető meghatározója a terület is. Az űrkirályság éppen ezért igyekszik mihamarabb – komolyabb harcászati cselekmények és hódítások nélkül – megfelelni ennek a feltételnek is: szerintük a műhold pályára állításával teljesítenék ezt a feltételt is, hiszen, mint mondják, Asgardia területe a világűrben van.
A műholdat egyébként egy texasi cég gyártotta, és a kozmikus sugárzás mérésére szolgál, de emellett adattárolásra is kifejezetten alkalmas: megtalálhatók rajta Asgardia minden polgárának adatai és az államrend leírása is.
Az Asgardia-1 a tervek szerint egy évig kering majd a világűrben, ennyi idő alatt azonban a sugárzás várhatóan kiégeti a műszereit. Igor Ashurbeylinek azonban ennél sokkal távolabbra mutató tervei is vannak, s mint mondja, a királyság célja az, hogy létrehozzon egy űrbázist a Holdon.
Űrjogászok szerint azonban szinte nulla az esélye annak, hogy az ország elismerés iránti kérelmét bárki is komolyan vegye. A 444.hu hangsúlyozta azt is, hogy világűr több nemzetközi egyezmény szerint is az emberiség közös vagyona, és nem sajátíthatja ki egyik állam sem. Ezen kívül egy műhold éppen úgy nem tekinthető területnek a nemzetközinek számító világűrben, mint ahogyan egy nemzetközi vizeken úszó hajó sem az. Ráadásul Sealand Hercegséggel kapcsolatban az ENSZ már a kilencvenes években kimondta, hogy a tengerben álló mesterséges építmények sem ismerhetőek el kizárólagos területként egy állam elismerésekor. Érdeklődéssel várjuk hát Ashurbeyli újabb trükkjét, amelyekkel igyekszik majd ezeket a megkötéseket is kijátszani.

Nyitóképünkön: Asgardia egy művészi fantáziarajzon (Forrás: BBC)