KÉRDÉS:

Azt szeretném megkérdezni, hogy a lupus betegség milyen következményekkel jár.

 

VÁLASZ:

Kedves Kérdező!

Előrebocsátom, hogy nem vagyok a lupus erythematodes betegség szakértője, csak általánosságban tudok válaszolni. Viszont ha kérdését személyesebben teszi fel, hogy miért, miben érinti ez Önt, talán több haszna lehetne a válaszomból.

A Systémás Lupus Erythematosus  krónikus autoimmun betegség, melynek következtében a megtámadott szervek begyulladnak és különböző mértékben károsodnak. Elnevezése a kísérő bőrpír megjelenésére utal.

A betegségnek főleg általános tünetei vannak: láz, hasmenés, gyengeség, valamint a betegség aktív szakaszaiban megtámadott szervekhez köthető tünetek, mint pl. ízületi fájdalom, fejfájás, fáradtság, vesegyulladás, duzzadt nyirokcsomók, étvágytalanság, hangulatingadozás, mellhártyagyulladás. A betegség lefolyása hullámzó, enyhébb és aktívabb szakaszok válthatják egymást, az utóbbiak súlyossága változó. Ritka betegség, a populáció legfeljebb  0,5 ezrelékét érintheti, a betegek többnyire fogamzóképes korban levő nők.

Ami a következményeket illeti, részben a több szervre, szervrendszerre kiterjedő (esetenként súlyos következménnyel járó) gyulladások, részben az egyelőre teljesen meg nem gyógyítható betegség kezelésére használt gyulladáscsökkentő és immunrendszer működését csökkentő gyógyszerek határozzák meg azokat.

Belgyógyászok, immunológusok, bőrgyógyászok foglalkoznak a betegség pontos diagnosztizálásával és kezelésével.

Üdvözlettel,

Dr. Bezzegh Éva