Az utóbbi években Szerbiában egyre jobban virágzik a háztartási gépek és műszaki cikkek kölcsönzésének gyakorlata. Így akár évi 50 euró fejében bérelni lehet egy mosógépet vagy egy tűzhelyet.

Az albérletben lakók folyamodnak a leggyakrabban a kölcsönzéshez, akikből nem hivatalos adatok szerint mintegy 300 000 van Szerbiában. A Blic egy 38 éves belgrádi hölgyet szólaltatott meg, aki már három éve használ egy mosógépet, amelyet évi 50 euróért bérel:

– Abban a lakásban, amit korábban béreltem, volt mosógép, így nem kellett ezzel foglalkoznom. Azonban a költözéskor kiderült, hogy az új lakásban nincs mosógép. Egészen véletlenül tudtam meg a barátaimtól, hogy lehet használt mosógépet bérelni. Kifizetődőbb így használni egy mosógépet, hiszen nem tudhatom biztosra, hogy meddig maradok egy lakásban, illetve, hogy a következő albérletben lesz-e ilyen eszköz. Ezért nem veszek – mondta el a lapnak Milica, aki azt mondta: a meghibásodott mosógép javítása a tulajdonos dolga, ő azért nem is fizet semmit.

– Három éve bérlem a mosógépet, ez alatt az idő alatt két-három alkalommal kellett mestert hívnom, illetve azt az embert, akitől bérlem. Ő eljön, megjavítja a hibát, meg is tisztítja a mosógépet, ellenőrzi, hogy nincs-e más gond vele, és nem kell fizetnem sem. Elégedett vagyok ezzel a szolgáltatással – mondja Milica.

A háztartási eszközök bérlésének lehetősége nagyon jól jön azoknak a családoknak is, amelyek számára egy-egy ilyen gép megvásárlása túlságosan nagy anyagi teher lenne. Az eszközöket általában egy évre veszik bérbe, de például mosógép, hűtő vagy tűzhely egyes szolgáltatóknál akár három hónapra is bérbe vehető 30 euróért. A szolgáltatók szerint minél korosabb egy gép, annál olcsóbban adják bérbe.

A Blic megszólaltatott egy szolgáltatót is, aki háztartási gépeket kölcsönöz:

– Azok, akik lakásokat bérelnek, úgy látják, jobb, ha berendezés nélküli ingatlanba költöznek és a háztartási eszközöket is bérlik, így ugyanis nem kell költözéskor a saját holmijukat is szállíttatni. Szinte minden hónapban legalább három ügyfelem van, egyedülállók vagy családosok, akik hűtőt, fagyasztót, mosógépet vagy tűzhelyet bérelnének. Garancia helyett ingyenesen javíttatom a gépeket. Nekem is kifizetődő az üzlet, nekik is – mondta a szolgáltató.