Szerbia december 5-ig kapja meg az IPARD-alapok felhasználására vonatkozó jóváhagyást, aminek eredményeképpen 175 millió euró válik hozzáférhetővé a mezőgazdászok számára. Az Európai Bizottság revizori ellenőrző testülete ugyanis pénteken megállapította, hogy Szerbia minden feltételnek eleget tesz ahhoz, hogy hozzáférést kapjon az alapokhoz, tudta meg a Blic.

Branislav Nedimović miniszter csapatának egy év alatt sikerült felszámolnia mind a négy hiányosságot, amelyek az elmúlt öt évben akadályát képezték annak, hogy a szerbiai földművesek is brüsszeli pénzekhez jussanak. A négy feltétel egyike volt a mezőgazdaságra vonatkozó törvény módosítása, az IPARD-eljárás rendszerének meghatározása, Srbijašuma épületének felújítása, illetve az Agrárkifizetések Igazgatósága épületének biztosítása.

A mezőgazdasági minisztérium emellett kiképezte azokat a szakértőket is, akik segíteni fogják a szerbiai földműveseket a pénzhez jutás meglehetősen bonyolult folyamatában. Az IPARD-alapokhoz való hozzáférést engedélyező dokumentum hivatalosan december 5-én érkezik meg a szerb kormány címére.

– Elfogadtuk a támogatás jóváhagyásának feltételeit rögzítő szabályozásokat, december közepén pedig már meg is hirdetjük a traktorok és más eszközök vásárlását célzó felhívást. A mezőgazdászok számára erre a célra 40 millió eurót biztosítunk. Ez már szinte biztos, hiszen az uniós ellenőrök tegnap befejezték a munkát és megállapították, hogy egy év alatt hihetetlen előrelépést tettünk.  Az utolsó pillanatban sikerült feloldalunk ezeknek az eszközöknek a zárolását, mert az első tranzakció határideje 2018. eleje – tudta meg az illetékesektől a Blic.

Fontos kiemelni, hogy a szerbiai földműveseknek tudniuk kell: az IPARD-alapok pénzével nem lehet játszani, a költés ellenőrzése rendkívül szigorú, a támogatás odaítélése után öt évvel is ellenőrizhető a pénz felhasználása.