Az elnöki kegyelemben részesülő pulykák megmenekülnek a sütőtől és az ünnepi asztaltól. Hogy mi köti őket az európai hagyományokhoz, hogyan folytatják életüket és milyen érdekességeket lehet tudni róluk, arról olvashatnak a továbbiakban.

Donald Trump elnök buzgón törli el elődje számtalan rendeletét és számolja föl az elnöki hagyományokat, de a pulyka-kegyelmezés szertartásához még ő sem mert nyúlni. Hálaadás napjára, amikor is a nagy madarak millió esnek áldozatul amerikai családoknak, a Fehér Ház két pulykát is elnöki kegyelemben részesít. Ők aztán boldogan élhetik tovább életüket. De hol is?

Nyilvánvalóan nem maradnak a Fehér Házban, pulykák pátyolgatásával nem foglalkoznak a mindenkori elnökök.

Az utóbbi évek „nyugdíjasháza” pulykák számára a virginai állambeli Morven Park volt. Ez a birtok az állam kormányzójának tulajdonát képezte, aki bár semmit nem konyított az állattenyésztéshez, mégis híres pulykafarmot hozott ott létre. 2013 előtt George Washington elnök birtokára, Mount Vernonba vonultak vissza a híres pulykák. Leghíresebb otthonuk talán mégis Disney World és Disneyland volt, ahol a vidámparki parádék fontos szereplőivé váltak. Csakhogy a Disney-parkok nem tudtak folyamatosan gondoskodni róluk, így ugyancsak egy virginai farm fogadta őket örökbe. Még korábban, 2000 előtt, különböző állatkertek vették gondozásba a madarakat Washington környékén. Érdekes, hogy bár a főváros másik szomszédjában, Marylandben is remek farmok és vidéki környezet várná őket, mégis Virginia lett a pulykák „nyugdíjasállama”. Akárcsak a nyugdíjas amerikaiaknak Florida.

Tekintve, hogy ezek az állatok nem hosszú távra vannak tervezve, a lehető legkiválóbb gondoskodás mellett is hamar feldobják a talpukat. A mai modern pulykák alig hasonlítanak eredeti változatukra, a telepesek által a kontinensen talált vadpulykákra. A modern tenyésztési cél a gyors fejlődés, a megnövelt húsállomány olyan fizikai átalakulással járt, ami a természetes környezetben nem válik előnyükre.

Barack Obama elnök 2015-ös pulykái, Honest és Abe (Lincoln elnök beceneve volt Honest Abe), valószínűleg rekordot fognak dönteni, ugyanis ők még mindig életben vannak. Honest és Abe Virginia államban, a Morven Park nevű birtokon tengetik nyugdíjas napjaikat. A kifutójukban gyakran meglátogatják őket iskolás csoportok.

A különböző „pulykaotthonok” nem feltétlenül versengenek az elnöki pulykákért, hiába presztízs értékűek: kész anyagi csődöt jelent ugyanis a tartásuk, évente akár 25.000 dollárba is belekerülnek. A tavalyi év madarait a Virginia Tech egyetem fogadta be, és az idei két szerencsés is oda fog kerülni.

Drumstick és Wishbone a pulykaszállóban

Drumstick és Wishbone a pulykaszállóban

Azért van mindig két pulyka, mert egyikük a tartalék, hivatalosan a „szárnysegéd”, „aki” akkor ugrik be, ha a főpulyka valamiért nem tud szerepelni a hagyományosan a Fehér Ház Rózsakertjében megtartott kegyelmezési ceremónián. Nem lehet ám akárkiből elnöki pulyka: a tenyésztők versenyeztetik az állatokat, és azoknak nemcsak küllemben kell megfelelniük, hanem a viselkedésüket is bírálják. Csak a legjobb modorral rendelkező példányok kerülhetnek az elnök közelébe. Az idei nyertesekről például azt is lehet tudni, hogy Drumstick rajong a klasszikus rockzenéért és a Journey a kedvenc bandája, Wishbone pedig country zenét szeret hallgatni. Fellépésük előestéjét ők is luxusszállodában töltötték, mint elődeik, ahol gondosan felkészítették őket a nagy szereplésre.

A két pulyka mindig valamilyen különleges szókapcsolatról, kifejezésről kapja a nevét. Az idei páros neve Drumstick és Wishbone, azaz Dobverő és Szerencsecsont. Most először kaptak a jószágok olyan nevet, amely a saját testrészeiket jelöli (az angol drumstick szót a baromfik alsócombjára használják). Volt már sajtos makaróniról meg a hires Mayflower zarándokhajóról elnevezett páros is, 2001-ben pedig a 9/11-es terrortámadások nyomán Liberty és Freedom nevet kaptak a szárnyasok.

A szerencsecsont eltörésének szertartása is hozzátartozik a hálaadásnapi vacsorához, bár azt nem Amerika találta ki, nagyon is európai eredetű. Az amerikaiak az angoloktól tanulták el, akik viszont a rómaiaktól, akik viszont az etruszkoktól. Náluk jelent meg a madarak, csirkék iránti tisztelet, jövendőmondónak tartották őket és villacsontjuk törögetését azóta is műveli a világ.