A minap letartóztatásba került Milan Kojić, a magyarkanizsai rendőrség vezetője azért, mert a gyanú szerint koszovói albánoknak pénzért és járműért cserébe illegálisan segített abban, hogy szerb útlevelet kaphassanak és vízummentesen utazhassanak az Európai Unió államaiba, tudta meg a Blic.

Az átfogó rendőrségi akcióban a héten 93 személyt tartóztattak le Szerbiában, közöttük van hat rendőrségi tisztségviselő is. Egyikük Milan Kojić, a magyarkanizsai rendőrség vezetője és kollégája, Živa Batančev, aki az útiokmányok ügyeivel foglalkozott. Kettejüket a belügyi tárca belső ellenőrzési osztálya tartóztatta le. A szabadkai ügyészség 48 órás előzetest rendelt el Abedin Çunaj és segítője, Fadil Pulai ügyében is. Kojićot és Batančevet azzal gyanúsítják, hogy kenőpénzt fogadtak el, míg a pékként dolgozó Çunajt és Pulait azzal vádolják, hogy lefizették a rendőröket. A négyesfogat azért bukott le, mert koszovói albánok számára „intéztek“ szerb útleveleket; koszovói állampolgárok ugyanis nem léphetnek vízum nélkül az EU területére. Ha azonban a koszovói állampolgár bejelentett lakhelye Szerbiában van, kaphat szerb útlevelet.

– Çunaj, a pék és Pulai „szállította” azokat a koszovói állampolgárokat, akiknek néhány ezer euró ellenében biztosították a rendőri vezetők a szerbiai tartózkodási helyet úgy, hogy magyarkanizsai és a szomszédos falvakban található címekre jelentették be őket. Ezt követően értesítették a rendőrparancsnokot, aki azon az egyetlen napon, amikor a koszovói polgárok az állítólagos „lakhelyükön“ tartózkodtak, járőrt küldött a helyszínre, hogy ellenőrizze, valóban ott tartózkodnak-e a szóban forgó személyek. A járőr megállapította, hogy minden rendben, az útiokmányokkal foglalkozó referens pedig kiadta az útleveleket, amelyekkel szabadon lehet utazni az EU-ban” – tudta meg a Blic.

A rendőrség szerint alapos a gyanú, hogy Kojić tettestársaitól kért és kapott egy járművet, amely fizetségként szolgált 15 koszovói polgár „terepi ellenőrzésének“ ellentételezésére.

A gyanú szerint Batančev 1350 eurót és 15 000 dinárt kapott, hogy bejelentse Puljaj és Ćunaj lakcímét.