A Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium november 24. és 26. között szervezi meg a 16. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciát Újvidéken. A nemzetközi tanácskozáson idén több mint 130 fiatal mutatja be legfrissebb kutatási eredményeit a Kárpát-medence különböző régióiból. A konferencia top-témája a tenger.

A szervezők péntek este 19 órára várják az érdeklődőket az Újvidéki Egyetem Rektorátusának előcsarnokába, ahol mgr. Lázár Tibor fogja megnyitni Vass Szabolcs, Somorai Renáta, Varga Emília, Rác Gyöngyike, Kiss Natália, Monyov Glória, Kincses Endre, Klájó Adrián, Maletaški Krisztina, Bakos Réka, Csuvárdity Tamara és Szabó Kornélia közös tárlatát. A Rektorátus amfiteátrumában ezután Györe Szabolcs csellószvitjét élvezheti a közönség, majd két performanszot tekinthet meg Így lettem töredék és „az ég lecsúszott, mint a gatya” címmel.

A tudományos konferenciaprogramok szombaton zajlanak a Mezőgazdasági Karon. Az ünnepélyes megnyitó 9,30-kor kezdődik a kar amfiteátrumában. A köszöntőket követően dr. Hódi Sándor tart plenáris előadást Mi történik velünk? Mi a valódi, mélyreható oka az emberek és népek közötti konfliktusoknak? címmel. A plenáris tudományos diákköri ülésszak előadói Radnai Dániel Szabolcs (Pécs), Vass Dorottea (Szabadka–Pécs–Budapest), Szécsényi Csongor (Újvidék), Gajda Gergely (London–Brisbane), Flach Richárd (Pécs) és Lendák-Kabók Karolina (Újvidék).

A tudományos diákköri szekcióülések délután 13,30-kor kezdődnek a Mezőgazdasági Kar termeiben. A rendezvény hivatalos részét a mentori értekezlet, a konferencia-kiértékelés, az oklevélkiosztás és a Kristálygömg Díj átadása zárja. A díj idei nyertese Lendák-Kabók Karolina. A hosszú és nehéz nap végén a fiatalokra és mentoraikra még a TDK-buli vár, vasárnap pedig szervezői kerekasztallal zárul a rendezvény.